Ekspert: Bekymrende at Skat ikke opdagede milliardsvindel

En ekspert i skatteret frygter, at der er blevet skåret så meget ind til benet i Skat, at der ikke er ressourcer til at jagte de store fisk.

I løbet af tre år har Skat udbetalt omkring 6,2 milliarder kroner til svindlere. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er bekymrende, at der findes mennesker, som er villige til at svindle for at berige sig selv.

Det er dog endnu mere bekymrende, at Skat overhovedet ikke havde nogen anelse om, at de blev franarret milliarder, mener advokat og ekstern lektor i skatteret ved Aarhus Universitet, Torben Bagge.

- Hvordan kan vores skattesystem udbetale 6,2 milliarder kroner uden at opdage noget. Baggrunden var, at man blev kontaktet af udenlandske myndigheder. Det er bekymrende, siger Torben Bagge.

- Man kan ikke lade være med at tænke over, hvad der ellers foregår.

40 procent af udbetalinger til svindel

Skat anmeldte mandag en mistanke til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale Bagmandspolitiet - om muligt skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner.

Ifølge Skats pressemeddelelse blev de advaret af en udenlandsk myndighed hen over sommeren, om at noget kunne være galt. Torben Bagge mener dog, at det kunne have været opdaget af Skat selv.

- Det var nok noget, der var kommet frem, hvis man bare havde lavet en simpel krydsrevision og kontaktet det pågældende selskab og spurgt, om det var rigtigt, at de havde betalt udbytte til den pågældende person i udlandet, siger han.

I alt er omkring 40 procent af Skats samlede refusionsudbetalinger for skatteudbytte de sidste to år gået til svindlerne. Et beløb, som Torben Bagge ikke husker nogensinde at have set lignende.

- Beløbene er helt usædvanligt astronomiske store i forhold til skattesvindel, forklarer han.

Stof til eftertanke

Torben Bagge håber, at den opsigtsvækkende sag vil give politikerne stof til eftertanke i forhold til de mange besparelser, som har ramt Skat i de senere år.

- Spørgsmålet er, om vi har fået en for ringe kontrol, og om vi bruger ressourcerne rigtigt. Bruger vi for mange ressourcer på at jagte folk, som i gåseøjne snyder for småpenge, siger han.

- Man kunne få rigtig mange skattemedarbejdere til at føre kontrol for de 6,2 milliarder kroner, som man nu har sat over styr med det her.

Minister vil ikke drage konklusioner

Hvor Torben Bagge er klar til at udtale bekymring over Skats håndtering af sagen, er skatteminister Karsten Lauritzen (V) af en anden opfattelse.

- Jeg har stor respekt for skatteadvokater, men jeg tror ikke, at de har indblik i, hvordan Skat fungerer – sådan helt ned i mindste detalje af, forklarer han.

- Det har jeg heller ikke som skatteminister, og jeg vil i hvert fald afholde mig fra at drage nogle forhastede konklusioner.

Skatteministeren har igangsat en intern undersøgelse i Skat, som skal undersøge, hvordan svindlen kunne lade sig gøre.

Facebook
Twitter