Ekspert: Billig medicin kan gavne patienter

Danskere skal ikke frygter dårligere behandling, selvom politikerne skærer i medicinudgift, siger sygehuschef.

Ingen behøver at frygte dårlig behandling, hvis der sættes ind over for stigende medicinudgifter, siger overlæge. (Foto: GiniMiniGi © stock.xchng)

Et flertal i Folketinget åbner for at oprette et nyt uafhængigt lægemiddelinstitut, som skal rådgive læger og hospitaler om, hvilken medicin der giver mest sundhed for pengene.

Selvom målet med det nye institut er at få styr på medicinudgifterne, så bør danskerne ikke være urolige for, at behandlingen også bliver dårligere.

Det siger læge og vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen.

Har sparet 10 millioner på Hvidovre

Han fremhæver som eksempel, at man på Hvidovre Hospital med et lille greb har sparet 10 millioner kroner på aids-medicin, uden at det går ud over patienterne.

I stedet for at give én meget dyr pille med flere lægemidler i, gik hospitalet over til at give patienterne de samme lægemidler i flere - men langt billigere piller.

- Og det var patienterne med på, for de fik reelt den samme medicin. Den producent, der havde lavet den dyre pille med flere lægemidler i, sænkede efterfølgende prisen til det samme, som det kostede for de andre piller, siger Torben Mogensen.

Går ikke ud over patienterne

Erfaringerne fra Hvidovre viser, at patienterne ikke behøver at frygte et øget politisk fokus på at skære ned på medicinudgifterne:

- Det går ikke ud over patienterne. Og jeg tror, at specielt de patienter, som får den meget dyre medicin, har forståelse for, at tingene skal gøres billigere, hvis man kan det.

Spørgsmål: Men risikerer vi ikke at lukke nogle muligheder for at redde liv, hvis vi eksempelvis afviser at bruge ny, dyr kræftmedicin?

- Jeg tror ikke, vi kommer i en situation, hvor vi siger nej til noget, som notorisk virker.

- Men der vil være masser af medicin, hvor effekten vil være mere end almindelig tvivlsom. Der kommer vi til at lukke nogle muligheder for at give noget behandling, som ikke virker, siger Torben Mogensen.

Sundhedsordførere er positive

Han mener, at et uafhængigt lægemiddelinstitut vil hjælpe politikere og læger til at skære igennem medicinalfirmaernes pr-fremstød for deres nye, dyre medicin og finde frem til det, som rent faktisk virker.

Enhedslisten foreslår konkret at afsætte 50 millioner kroner på finansloven til det nye institut, skriver Information. De tre regeringspartiers sundhedsordførere er positive, men det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Astrid Krag (SF).

/ritzau/

Facebook
Twitter