Ekspert: Europol-aftale er 'imponerende god' for Danmark

Dansk politi kan fortsætte sin rekord i Europol-søgninger, hvis Danmark siger ja til aftaleudkast.

Europols hovedkvarter i Haag. Dansk politi har rekord i søgninger. (Foto: © ERIK LUNTANG, Scanpix)

Dansk politi sidder i dag tungt på rekorden over flest antal søgninger per indbygger i Europols informationssystem, EIS.

Helt præcis slog dansk politi op i registret 91.472 gange i 2015 - altså flere hundrede gange hver eneste dag.

Den europarekord kan vi godt beholde med det aftaleudkast, som regeringen i eftermiddag kunne præsentere.

Faktisk kan dansk politi i det hele taget fortsætte samarbejdet i Europol stort set som hidtil, også efter at det fuldgyldige danske medlemskab af Europol ophører til maj næste år.

Det forklarer lektor i International Straffeproces ved Syddansk Universitet, Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

- Det ser faktisk ud til, at dansk politi kan fortsætte på samme måde som i dag med ganske få ændringer, siger han i P1 Orientering.

Som praksis er i dag, er det dansk politi, der én gang i døgnet sidder og samler døgnrapporter ind og matcher dem med eksempelvis udenlandske statsborgere i Europols systemer.

- Det vil med den nye aftale så være en Europol-ansat, som skal gøre det. Men den Europol-ansatte kan sagtens være en dansk-uddannet betjent, som i stedet kommer til at arbejde for Europol, men som stadigvæk sidder i dansk politis kontorbygning, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

- Dermed er der ingen hindring for, at man stort set vil kunne fortsætte den hidtidige praksis med de mange søgninger, tilføjer han.

Danmark har formelt set ikke direkte adgang til EIS-systemet i det nye aftaleudkast, men det ændrer ikke på, hvor mange søgninger dansk politi kan foretage. Fremover får dansk politi adgang til EIS-systemet gennem en dansktalende forbindelsesofficer, som skal stå til rådighed 24 timer i døgnet.

Imponerende god aftale

Med den nye, mulige aftale fortsætter man på de fleste punkter som hidtil i Europol-samarbejdet.

- Udover at få adgang til Europols databaser, som vi hele tiden har været meget fokuseret på, så fortsætter vi også med at have danske politifolk udstationeret i Europol. Og Danmark ser også ud til at fortsætte med at have adgang til de tre store centre i Europol inden for cybercrime, menneskesmugling og antiterror, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Dog mister man stemmeretten ved bestyrelsesmøderne i Europol. Danmark har dog stadig observatørstatus.

Statsministeren orienterer om aftaleudkastet for en dansk særaftale om Europol.

I det hele taget er Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen imponeret over, hvad den danske regering har fået forhandlet hjem.

- Jeg mener, at denne aftalemulighed er fantastisk god. Den er imponerende god, siger han og fortsætter:

- Det virker til, at man fra dansk side har scoret fuldt hus alle de steder, der kan scores point. Efter min vurdering skal man virkelig bruge en lup for at se de problemer, den her aftale giver på den korte bane. Det er imponerende godt forhandlet hjem af den danske regering.

Hvorfor har Danmark europarekord?

I 2015 slog dansk politi europarekord med over 90.000 søgninger i Europols Informationssystem, EIS.

Det er langt flere søgninger per indbygger, end noget andet land i Europa foretager i Europols databaser.

De mange søgninger skyldes, at dansk politi har været ekstremt dygtige til at automatisere den procedure, der skal til for at slå op i registrene og dermed få mest muligt ud af Europols registre.

- Hver gang en politibetjent laver et notat i døgnrapporten om en udenlandsk statsborger eller en udenlandsk bil, så bliver døgnrapporterne én gang i døgnet støvsuget og samlet sammen og lagt ind i Europols databaser. Derfra får politiet automatisk besked tilbage, når der er noget interessant at arbejde videre med, forklarer Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Dansk politi havde ved udgangen af tredje kvartal i 2016 foretaget 66.355 søgninger i Europols informationssystem, EIS.