Ekspert: Forkert billede i Venstre-graf

Hvis grafen fra en Venstre-annonce var lavet af studerende, ville professor kalde det en om'er.

- Det får det til at se ud som om, at det falder stejlere, end det gør i virkeligheden. Den var ikke gået, hvis en studerende havde lavet sådan et nummer, siger professor Lars Døvling Andersen om kurven.

Fra 2030 styrtdykker Danmarks indtægter fra Nordsø-olien i sådan en grad, at det er nødvendig med en reform af efterlønnen.

Det er budskabet i annonce fra Venstre, der forklarer, hvorfor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ændrede kurs i sin nytårstale og nu går ind for en afskaffelse af efterlønnen.

Forkert billede af udviklingen

Men professor Lars Døvling Andersen fra Institut for Matematiske Fag på Aalborg Universitet kritiserer nu den graf, der i annoncen illustrerer de faldende indtægter fra Nordsø-olien.

- Den giver et forkert billede af udviklingen, siger han.

Stejlt fald

Venstre har nemlig lavet grafen på en måde, så faldet i indtægter kommer til at se mere drastisk ud. Intervallet for enheder i den første del af grafen er nemlig fem år, men fra 2030 springer grafen pludselig med 10 år for hver enhed.

- Det får det til at se ud som om, at det falder stejlere, end det gør i virkeligheden. Det er noget atypisk, og det burde man have markeret på en anden måde end bare at skrive årstallene. Og den var ikke gået, hvis en studerende havde lavet sådan et nummer.

- Så ville jeg bede vedkommende om at rette det, siger Lars Døvling Andersen.

Venstre henviser selv til, at grafen er lavet på baggrund af tal fra Finansministeriet. Men i den graf springer årstallene ikke, og den er derfor også meget fladere.

S: Manipulation

Socialdemokraternes energiordfører Ole Hækkerup mener, at Venstre direkte manipulerer med tallene.

- I det øjeblik man springer i måleenhed, er man i gang med at manipulere. Man forsøger at skabe en debat om Danmarks fremtid på baggrund af en graf, der er misvisende. Det er dybt betænkeligt, siger Ole Hækkerup.

V: Det er en detalje

Venstres partisekretær Jens Skipper Rasmussen mener ikke, det er et problem.

- Det er noget detaljeret at gå ned i. Det afgørende er, at overskuddet fra Nordsøen forsvinder. Grafen er ikke faktuel forkert, siger Jens Skipper Rasmussen.