Ekspert: 'Fuldstændigt uforståeligt', at politiet udførte ulovlig ordre

Professor i forvaltningsret undrer sig over, at politiet uden lovgrundlag ringede rundt til minkavlere.

Politiet tiltvinger sig adgang til minkfarm i Gjøl i Nordjylland 9. oktober 2020. Det havde var der lovhjemmel til, da der var konstateret smitte i området. Men den senere ordre, om at alle raske mink også uden for smittezoner skulle aflives, var ikke lovlig. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Allerede den 5. november blev Rigspolitiet af Justitsministeriet gjort opmærksom på, at der ikke var lovhjemmel til at kræve raske mink aflivet.

Alligevel ringede politiet i flere dage efter rundt til landets minkavlere med besked om, at der var "truffet beslutning" om aflivningen.

Det er et forløb, som professor i forvaltningsret Frederik Waage ved Syddansk Universitet betegner som "aparte" og "en meget uheldig situation".

- På mange måder er det overraskende, at det sker hos Rigspolitiet. Politiet er om nogen dem, man måtte forvente har kendskab til vigtigheden af lovhjemmel. Og der har været kendskab hos Rigspolitiet til, at man ikke havde lovhjemmel. Derfor er det fuldstændigt uforståeligt, at medarbejdere derfra ringer til minkavlere og opretholder en ulovlig ordre, siger Frederik Waage til DR.

Kritisable actioncards

Betjentene var sågar udstyret med såkaldt "actioncards", en telefonmanual, der skulle hjælpe dem med formuleringer, hvis de fik en genstridig minkavler i røret. Politiets medarbejdere skulle sige, at beslutningen var truffet, at minkavlerne ville gå glip af en bonus, og at myndighederne så selv ville komme og stå for aflivningen. Det fremgår af Justitsministeriets redegørelse, som i går blev lagt frem.

- Det her actioncard, det er i strid med god forvaltningsskik, at man på den her måde forudgriber en samtale med minkavlerne og så videregiver en ulovlig ordre, siger Frederik Waage fra Syddansk Universitet.

Formand kalder det forfærdeligt

Rigspolitiet selv erkender også, at formuleringen var en fejl.

- Rigspolitiet har oplyst, at i lyset af de oplysninger, der forelå om det manglende lovgrundlag, burde Rigspolitiets actioncard ikke have indeholdt det nævnte afsnit til brug for samtale med eventuelle minkavlere, der ikke ønskede at indgå en aftale om optælling af mink, lyder det i redegørelsen af sagen.

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, kalder det forfærdeligt, at det kunne lyde, som om myndighederne ville tvangsaflive mink.

- Man skal have 100 procent tillid til politiet. Vi skal ikke være med til noget, der er grundlovsstridigt, siger han.

LA: 'Skandaløst og forrykt'

I oppositionen er formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh med egne ord "lamslået".

- Jeg er målløs, og jeg har svært ved at finde ordene for, hvor fuldstændigt forrykt det er, at politiet og også militæret siden hen, eksekverer en ordre, de selv ved er ulovlig, siger han.

- Den bedste forklaring, jeg kan give, er, at de har set statsministeren på tv udstede den ordre. Når hun ikke efterfølgende effektivt trækker den tilbage, så man har en statsminister, der er ligeglad med lovgivningen, og det smitter så åbenbart af på myndighederne. Jeg synes, at det er svært at finde de passende ord. Det er skandaløst og forrykt, siger Alex Vanopslagh.

Radikale vil vente og se

Fødevareminister Mogens Jensen (S) går i dag af, som følge af sin rolle i minksagen, men hele blå blok ønsker en undersøgelseskommission, der skal kulegrave statsministerens og flere andre ministres rolle.

Regeringens støttepartier mener, at det er nok med en advokatundersøgelse, mens De Radikale endnu ikke har besluttet, hvilken type undersøgelse, de mener, der skal til. Det fortæller politisk ordfører Andreas Steenberg (R).

- Når man læser den her redegørelse, så kan man se, at det, der er foregået, er meget alvorligt. Minkavlere har fået besked på, at de skal aflive deres dyr, men der er ikke lov bag. Det er en helt urimelig og forfærdelig måde at behandle folk på, siger han.

Alligevel tøver partiet med at kræve en undersøgelseskommission, som den der undersøgte tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige ordre om at adskille visse asylpar.

- Nu er der den forskel, at i dette tilfælde er ministeren gået. Så der er taget det fulde ansvar, siger Andreas Steenberg.

- Vi vil som sagt kigge redegørelsen igennem. Det, man i hvert fald kan læse ud af det, er, at beslutningerne er gået meget hurtigt, og embedsmænd har haft forskellige vurderinger på forskellige tidspunkter. Men en eller anden form for yderligere undersøgelser er der brug for, siger han.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har også beklaget formuleringen i telefonmanualen.

- I sidste ende er det mit ansvar og vi kommer til at forholde os til, hvordan det her kunne ske, sagde han i går.

Skal der laves en redegørelse om lige præcis denne her fejl?

- Det har jeg ikke forholdt mig til.