Ekspert: Klagere over HF-censor vil få medhold

Det bliver en sejr, hvis kvindelige HFere klager over manglende håndtryk, mener professor.

Det er forskelsbehandling, hvis en censor ikke giver hånd til kvinder og mand, vurderer Kirsten Ketcher. (Foto: © Thomas Schmidt Nørgaard, DR Østjylland)

Det er helt klart diskrimination, at en religiøs HF-censor kun vil give håndtryk til mænd og ikke til kvinder. Det vurderer juraprofessor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet.

Hun er ikke i tvivl om, at de unge kvinder fra Herning HF og VUC, som ikke fik håndtryk af deres censor før eksamen, vil vinde sagen, hvis de vælger at klage til Ligebehandlingsnævnet.

- Forskelsbehandling mellem kvinder og mænd, det er altså forbudt. Religion kan ikke tilsidesætte andres rettigheder, siger hun.

Minister: Klag over censor

Den vurdering kommer, efter ligestillingsminister Manu Sareen fredag opfordrede en gruppe af unge kvindelige hf-studerende til at klage til Ligebehandlingsnævnet, efter at en censor af religiøse årsager afviste at give kvinderne hånden før deres eksamen.

Censoren ville nemlig gerne give hånd til de mandlige elever - og det er diskrimination på lige fod med religiøs eller etnisk diskrimination, mener Kirsten Ketscher.

- Hvis man har den opfattelse, at en person heller ikke ville kunne sige, at de ikke vil ryste hånd med jøder eller kristne, så skal det altså ikke være nemmere at diskriminere mod kvinder, siger hun.

- Kan du forestille dig, at det ville være lovligt, hvis en dansk censor nægtede at give hånd til studerende af anden etnisk baggrund end dansk? Det er altså heller ikke lovligt, når man ikke vil give hånden til kvinder, siger hun.

Skole kendte til manglende håndtryk

Herning HF og VUC var på forhånd informeret af censoren om, at han ikke agtede at give de kvindelige studerende hånden. Men det ændrer ikke noget, mener Kirsten Ketscher.

- Skolen overtræder de kvinders rettigheder, og skolen kan ikke give afkald på andres rettigheder. Kvinderne har ret til ikke at blive diskrimineret, men det bliver de alligevel, siger Kirsten Ketscher og kalder det forkasteligt, at Herning HF og VUC ikke går videre med sagen.

Hun vurderer samtidig, at kvinderne i tilfælde af en klagesag også vil få medhold i at være blevet udsat for chikane.

/ritzau/