Ekspert: Milliarddyrt missilforsvar vil ikke kunne stoppe russisk angreb

Dansk missilforsvar risikerer at optrappe konflikten med Rusland.

Et dansk missilforsvar vil næppe kunne dæmme op for et angreb fra øst. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Danmark vil ikke kunne forsvare sig mod Rusland med et missilforsvar, hvis landet ønsker at angribe os.

Sådan lyder reaktionen fra Karsten Marrup, der er chef for Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet, efter at Socialdemokratiet og regeringen har åbnet op for muligheden for at tilføre Forsvaret flere penge for at imødegå truslen fra Rusland.

- Hvis Rusland vil angribe med hele deres magt, så vil et missilforsvar ikke kunne håndtere det. Russerne har masser af atomvåben af forskellig karakter, siger Karsten Marrup, major og chef for Center for Luftoperationer på Forsvarsakademiet.

Henrik Dam Kristensen, der er forsvarsordfører for Socialdemokratiet, mener, at truslen fra Rusland er et punkt, man skal overveje nøje, når der skal forhandles et nyt forsvarsforlig på plads til efteråret. Og her kan et eventuelt missilforsvar i Østersøen komme på tale.

- Jeg er bekymret for det, der sker i Kaliningrad med de mange missiler, og vi skal kunne sikre danskernes tryghed. Det kræver en nøje analyse af, hvad der skal til for, at danskerne kan være trygge ved den aggressivitet, vi ser fra Rusland, siger Henrik Dam Kristensen til DR Nyheder.

Forsvarsakademiet mener ikke, at et dansk missilskjold vil kunne forhindre et angreb fra Rusland. Hvorfor skal vi så have et?

- Det får vi forskellige meldinger på, altså hvad et missilskjold kan. Dét, der er min pointe, er, at vi skal forhandle et nyt forsvarsforlig, og vores udgangspunkt er, at vi ikke skal bruge flere penge, end vi bruger i dag. Hvis vi skal bruge flere penge, så er det for at sikre danskernes tryghed, siger forsvarsordføreren.

Risiko for optrapning

Et dansk missilforsvar mod Rusland vil gå i mod de planer, Nato har om et europæisk missilforsvar, der ikke er tiltænkt Rusland.

- Nato har også brugt lang tid på at forklare Rusland, at det ikke er et missilskjold mod deres kapaciteter, siger Karsten Marrup og tilføjer:

- Hvis Danmark bygger et missilskjold mod russerne, kan det ikke udelukkes, at det vil optrappe konflikten med Rusland.

Henrik Dam Kristensen (S) pointerer dog meget klart, at det er russerne, som er det store problem.

- Jeg ønsker ikke at optrappe noget. Det er russerne, der optrapper. Det er dem, der har okkuperet Krim. Det er dem, der er aktive i hele Østersøen. Det er dem, der har anbragt temmelig mange missiler i Kaliningrad, siger forsvarsordføreren fra Socialdemokratiet.

Stoler du ikke på Rusland?

- Nej, og det synes jeg heller ikke, der er grund til at gøre. Jeg synes ikke, vi skal gå i panik i forhold til dem, men jeg synes, vi skal være meget agtpågivende i forhold til udviklingen i Rusland, siger Henrik Dam Kristensen.

I stedet for et missilforsvar foreslår Karsten Marrup, at man styrker det eksisterende forsvar.

- Man skulle hellere bruge penge på det forsvar, vi allerede har, og gøre de kapaciteter stærkere og mere robuste, siger majoren fra Forsvarsakademiet.