Ekspert om asyl-forslag: Fred er ikke nok til at hjemsende flygtninge

Det kan blive svært at sende syriske flygtninge hjem - også selvom der bliver fred i det krigsplagede land indenfor få år, mener ekspert.

Flere end 51 millioner mennesker er på flugt fra krige og konflikter. Herhjemme sætter det asylcentrene under pres. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Det skal være lettere at sende flygtninge ud af Danmark, når der igen bliver fred i deres hjemlande.

Det er ambitionen med regeringens nye asyl-udspil, der skal dæmme op for den stigende flygtningestrøm fra blandt andet Syrien.

Men at vurdere om hjemlandet er sikkert nok til hjemsendelse, er ikke nok. Sådan lyder vurderingen fra advokat med speciale i udlændingeret Bjørn Dilou Jacobsen.

- Når man laver den her udmelding, som man gør nu, så fremstiller man det som om, at den eneste problematik er at vurdere, om der er fred nok. Men så simpelt er det ikke, siger Bjørn Dilou Jacobsen til DR Nyheder.

- Når man skal foretage den vurdering, så bliver man nødt til at tage hensyn til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, siger han.

Tilknytning til Danmark skal vurderes

Det betyder i praksis, at man i hvert enkelt tilfælde - ganske ligesom det gør sig gældende i dag, skal vurdere, om familiens tilknytning til Danmark i årenes løb er blevet så stor, at det ikke kan lade sig gøre at sende dem hjem.

Det er asylansøgernes ret til respekt for deres privat- og familieliv, der kan komme i vejen for en eventuel hjemsendelse, og det vil særligt gøre sig gældende for de syriske familier, der kommer hertil med små børn, siger Bjørn Dilou Jacobsen.

- Forestil dig en familie med små børn, der kommer hertil og er her i de tre til fem år, det kan tage for en konflikt at aftage. Når tiden kommer, hvor deres tilknytning til landet skal vurderes, vil tilknytningen i mange tilfælde være så stor, at det bliver en umulighed at sende dem hjem, vurderer han.

Vi forpligter os til beskyttelse

Selvom han ikke vil komme med bud på, hvornår det voldsomme konflikt i Syrien kan forventes af forbedres, så viser historien, at konflikter ofte tager langt længere tid, end man forventer.

- Det er vores erfaring historisk, at internationale konflikter tager lang tid. Og selv når konflikten er overstået, er der efterdønninger, som vil være så voldsomme, at det ikke er sikkert at sende flygtninge hjem igen, siger Bjørn Dilou Jacobsen.

Hvis man accepterer at nogle har behov for beskyttelse og kommer til Danmark, så har man forpligtet sig til at beskytte disse mennesker, så forholdene skal ikke være bare lidt forandret, men væsentligt forbedrede, siger han.

- Når nogle kommer hertil og siger, at de skal have asyl, så skal der meget til, før de kan få det. Men når vi først har taget ansvaret for dem, så skal der rigtigt meget til, for at vi kan sende dem hjem.