Ekspert om Løkke i Mexico: Chancen for at få Amdi med hjem er tæt på nul

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er i Mexico, hvor han blandt andet er pålagt at tale med præsidenten om den eftersøgte Tvind-leder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skal ikke regne med, at Mexicos præsident Enrique Peña Nieto udlverer den eftersøgte Tvind-leder Mogens Amdi Petersen. (Foto: © Carlos Jasso, Scanpix)

- Hans muligheder er tæt på nul.

Sådan lyder vurderingen fra Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, lektor i international ret ved Syddansk Universitet, om statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) muligheder for at få udleveret den eftersøgte Tvind-leder Mogens Amdi Petersen.

- Vi har jo spurgt pænt i Mexico indtil flere gange efterhånden, om de vil være rare at sende ham over til os, og vi har fået pæne afslag hver gang, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen til P1 Orientering.

Kan ikke udlevere

Lars Løkke Rasmussen er i øjeblikket på statsbesøg i Mexico, hvor han blandt andet skal diskutere samhandel med præsident Enrique Peña Nieto.

Et flertal i Folketinget, bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF, har forud for statsbesøget krævet, at statsministeren forhører sig om muligheden for at få Mogens Amdi Petersen udleveret fra Mexico, hvor han befinder sig.

Det har Mexico dog afvist flere gange.

- I første omgang kunne de ikke finde ham, og sidenhen fik vi at vide, at man efter mexicansk lovgivning ikke kan udlevere folk, der er blevet frifundet i første instans, altså i vores byret, og nu skal møde i en ankesag.

Mogens Amdi Petersen og fire andre ledende personer fra Tvind har været eftersøgt af dansk politi i ti år. De blev i 2006 frikendt for underslæb for 57 millioner kroner og skattesvig for 47 millioner ved byretten i Ringkøbing. Anklagemyndigheden nåede ikke at forkynde en ankesag over for dem, før de var rejst ud af Danmark.

Suveræn stat

Selvom Lars Løkke Rasmussen altså under sit statsbesøg vil lægge pres på den mexicanske præsident, er mulighederne for at vi ser Mogens Amdi Petersen i Danmark små.

- Mexico er jo som udgangspunkt en suveræn stat. Det betyder, at der ikke er nogen, der bestemmer over Mexico ud over mexicanerne selv, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Hvis Tvind-lederen skal dømmes i en dansk ret, skal der ske en af to ting:

- At han kommer tilbage til Danmark frivilligt. Det hænder jo at eftersøgte vælger at komme hjem og få gjort regnskabet op, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

- Den anden mulighed er, at han vælger at rejse ud af Mexico og rejse til et andet land, der har nogle andre udleveringsregler, og vi så er heldige at anholde ham i det pågældende land.