Ekspert om Løkkes skarpe Trump-kritik: Et markant brud med Danmarks udenrigskurs

Danmark vil i højere grad rette sig efter Tyskland og Frankrig, når det kommer til udenrigspolitikken.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen er USA's præsident, Donald Trump, ved at sætte USA's globale lederskab over styr. Det sagde Løkke i dag i sin grundlovstale i Skanderborg. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)

Der var tale om "et markant brud" med Danmarks hidtidige udenrigspolitiske kurs, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tidligere i dag valgte at lange kraftigt ud efter USA’s præsident, Donald Trump.

Det siger professor Mikkel Vedby Rasmussen, der er institutleder ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og ekspert i udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Siden afslutningen af Den Kolde Krig har Danmarks udenrigspolitik kort og godt handlet om at følge den kurs, som amerikanerne udstak, fortæller Mikkel Vedby Rasmussen.

Men i sin grundlovstale tidligere på dagen sagde statsministeren, at vi i sidste uge så ”et forstemmende eksempel på, hvordan globalt lederskab kan sættes over styr”, da USA’s præsident meddelte, at han vil trække USA fra klimaaftalen.

Og det er et tegn på, at Danmark i højere grad bliver nødt til at orientere sig mod især Tyskland, men også Frankrig og resten af EU-fællesskabet, når det kommer til udenrigs- og sikkerhedspolitikken, vurderer Mikkel Vedby Rasmussen.

- Det er et markant brud med den hidtidige kurs, når statsministeren siger, at det, som USA gør, er dårligt, og at Danmark ikke vil være med til det, siger han og fortsætter:

- Jeg kan ikke huske, hvornår en dansk statsminister sidst har kritiseret en amerikansk præsident i en grundlovstale - og om det nogensinde er sket. Derfor er det et klart signal om, at Danmark, efter i årevis at have været allieret med USA og Storbritannien, i stigende grad begynder at vende sig andre steder hen for der at finde vores sikkerhed og adgang til markeder.

- Løkke begynder at blinke af på den store, udenrigspolitiske motorvej mod den afkørsel, der kører mod Berlin, i stedet for at fortsætte på den lige, lange vej, der fører til Washington D.C., siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Burde vække eftertanke i Washington

Det var i torsdags, at Donald Trump efter flere måneders spekulationer meddelte verden, at han trækker USA fra klimaaftalen.

Allerede der kritiserede den danske statsminister beslutningen på Twitter. Og i sin tale i dag i Skanderborg fastslog han, at det var ”en forkert beslutning”.

- Det er en beslutning, som i mine øjne beror på en misforståelse af, hvad USA's egne nationale interesser er. Det er en beslutning, der truer med at underminere USA og deres eget globale lederskab, sagde han.

Ifølge Mikkel Vedby Rasmussen var det "en bekymret" Lars Løkke Rasmussen, vi så i dag.

- Små lande som Danmark har brug for store lande til at sikre den lov og orden inden for hvilken, vi kan fungere. Der er han ærlig talt usikker på, om USA kan opfylde den rolle længere, og det bekymrer statsministeren, siger han.

Derudover er Lars Løkke Rasmussen bekymret for, at Danmark kommer til at stå alene tilbage om bare få år.

- Trump er åbenbart ved at forlade den internationale orden, og Storbritannien, som også har været en del af grundlaget for vores udenrigs- og sikkerhedspolitik, er ved at forlade EU. Hvis de ikke længere er der, bliver vi nødt til at satse på samarbejdet i Tyskland, Frankrig og EU, siger han.

Selvom statsministeren holdt sin tale i Østjylland, er Mikkel Vedby Rasmussen overbevist om, at budskabet nok skal nå til både Washington D.C. samt Berlin, hvor den tyske kansler, Angela Merkel, holder til.

- Det her er helt sikkert noget, man skriver indberetninger om på den amerikanske ambassade, så det skal nok nå til Washington. Spørgsmålet er så, om det kommer til at vække til eftertanke der. Det burde det, siger han.