Ekspert om Støjbergs aflyste forhandlinger: Der er brug for mere diplomati – ikke mindre

Forhandlingerne om en udvisningsaftale er utroligt komplekse, vurderer ekspert.

Danmark har flere gange holdt møder med Iran i både Teheran og i København om afviste asylansøgere. Der er brug for meget diplomati i en sådan sag, forklarer migrationsforsker. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Danmarks forhandlinger med Iran om at tvangsudsende afviste asylansøgere mod deres vilje er komplekse og har lange udsigter.

Det vurderer Martin Lemberg-Pedersen, der er adjunkt ved Global Refugee Studies på Aalborg Universitet. Han har forsket i migration og forklarer, at det ikke bare er ligetil at lave en aftale.

- Der er en grund til, at mange af de mennesker er flygtet ud af Iran til at starte med. Det er jo grunde som, at de er forfulgte for at være kristne, den manglende forsamlingsfrihed, mangel på ytringsfrihed og kvinders rettigheder i Iran.

Forhandlingerne er igen kommet frem i dagens lys, efter det er kommet frem, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har fået aflyst en forhandling med det iranske præstestyre, fordi hun offentligt fremviste sin ipad, hvorpå der er en Muhammed-tegning.

Dermed er der i hvert fald ikke blevet kortere vej til en aftale. En aftale som det vil kræve et stort diplomatisk arbejde at lande, vurderer Martin Lemberg-Pedersen.

Mange interesser i spil

Han henviser til, at der lige nu ikke er nogle lande, der er lykkedes med projektet.

- Jeg kan ikke udtale mig konkret om Irans opfattelse og motivation, men jeg kan bare sige, at i forhold til alle de forskellige deportationsaftaler og mulige korridorer, som jeg kigger på, så er det utroligt komplekse forhandlinger.

- Der er mange embedsværk i spil. Der er mange interesser på spil. Derfor er det et svært mål, regeringen har sat sig for. Der er helt givet, at man skal passe på fra dansk side med at ryste båden for meget. Der er øget diplomati nok vejen frem for det modsatte, siger han.

Selv hvis det skulle lykkes at opnå en aftale med Iran, så vil det være problematisk, forklarer Martin Lemberg-Pedersen. En del af de afviste asylansøgere er forfulgte, fordi de er eksempelvis kristne eller på grund af manglende forsamlingsfrihed, ytringsfrihed og manglende rettigheder til kvinder.

- Det er alle en række værdier, man vil se stort på ved at lave en sådan aftale, siger han.

260 frivilligt rejst hjem

Danmark har en aftale med Iran om hjemsendelse af afviste asylansøgere, der ønsker at rejse frivilligt, ligesom der er mulighed for at få økonomisk støtte til at rejse hjem. 27 personer er indtil videre udrejst med en check i hånden, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Irans Ambassade i København har ikke ønsket at svare på, hvorfor mødet med Inger Støjberg blev aflyst, men i et skriftligt svar til DR Nyheder oplyser en rådgiver, at 260 afviste iranere i Danmark har fået udstedt hjemrejsepapirer, fordi de har ønsket at rejse frivilligt.

Men Iran modtager ikke egne statsborgere mod deres egen vilje, understreger ambassaden.

- Det er vigtigt at huske på i forbindelse med asylansøgeres tilbagevenden, at i overensstemmelse med internationale konventioner kan den iranske regering ikke tvinge asylansøgere til at vende hjem, skriver ambassaden til DR Nyheder.

Sidste år var mere end halvdelen af beboerne på Udrejsecenter Kærshovedgård afviste asylansøgere fra Iran.

FacebookTwitter