Ekspert peger på overset grund til DF-nedtur: Her knækkede opbakningen til partiet

Opbakningen til Dansk Folkeparti tog det store dyk, da Mette Frederiksen kom med pensionsplan.

Pensionsudspil fra Mette Frederiksen spiller væsentlig rolle i Dansk Folkepartis nedtur, mener ekspert. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kristian Thulesen Dahl mangler kant og formår som formand ikke at profilere Dansk Folkeparti. Det var en stor fejl ikke at gå i regering efter den store fremgang ved valget i 2015. Og Nye Borgerlige er gået på strandhugst blandt DF-vælgerne med en lettilgængelig politik.

Det er nogle af de hovedpunkter, som byrådspolitikere fra Dansk Folkeparti ser som hovedforklaringerne på, at partiet lige nu står med en historisk lav tilslutning hos vælgerne. Holdningerne er kommet frem i en stor rundringning til partiets byrådsmedlemmer, som DR Nyheder har lavet.

Men en ekspert peger på en helt anden og hidtil overset forklaring på nedturen.

Jesper Claus Larsen er analysechef i konsulentvirksomheden Primetime. Derudover er han vært på podcasten Pollster, der ser på dansk politik ud fra data og undersøgelser.

Derfor har han indsigt i både analyser, undersøgelser og fokusgrupper om bevægelser blandt vælgerne.

Opbakning knækkede 14 dage efter udspil

Og når han ser på data, er han ikke i tvivl: Socialdemokratiets forslag om en ret til tidlig pension for nedslidte ramte Dansk Folkeparti hårdt.

- Da Socialdemokratiet kom ud med det udspil, knækkede opbakningen til Dansk Folkeparti 14 dage efter. Og derfra fortsatte det bare ned, siger Jesper Claus Larsen.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen kom med forslaget i januar 2019. På det tidspunkt lå Dansk Folkeparti på cirka 18 procent i meningsmålingerne. Det var lidt under det historisk gode valgresultat på 21,1 procent i 2015, men langt over den opbakning på 8,7 procent, som valget i juni 2019 endte med.

- Det, som man kan se i de dataanalyser, jeg har siddet med, er, at der er op til fem procentpoint af Dansk Folkepartis nettotilslutning i starten af 2019, som bevæger sig på baggrund af spørgsmålet om tilbagetrækning og pension.

- Hvis du skræller det her spørgsmål om tilbagetrækning væk, vil jeg tro, af Dansk Folkeparti var endt med en tilslutning på 12-15 procent. Det er den sag, der gør, at de går under 10 procent, siger Jesper Claus Larsen.

Hvorfor skal bedrestillede skumme det hele?

Pensionsudspillet ramte hårdt, da Dansk Folkeparti allerede var i problemer. Vælgerne var skuffede over, at partiet ikke gik i regering. Nye Borgerlige havde meldt sig ind i udlændingedebatten. Og Mette Frederiksen havde i tiden op til pensionsudspillet flyttet Socialdemokratiet til højre i udlændingepolitikken.

- De værdimæssige spørgsmål var i vælgernes øjne nulstillet, og lige pludselig blev der introduceret et klassisk fordelingsmæssigt spørgsmål, som kiler sig direkte ind på en pæn andel af Dansk Folkepartis vælgere.

- Der er dels nogle, der selv er ramt af nedslidning. Og så er der også nogle, der er optaget af retfærdighed. Hvorfor er det altid de bedrestillede, der skal skumme det hele? Det er meget klassiske DF-vælgere, og de syntes, det var et retfærdigt udspil, siger Jesper Claus Larsen.

Dansk Folkeparti valgte som modsvar til pensionsudspillet at lave en aftale om seniorpension med de øvrige borgerlige partier og De Radiale.

Aftalen giver en pension til nedslidte efter en lægelig vurdering. Socialdemokraternes plan er at indføre en ret, som ikke kræver en vurdering først. Det betyder, at Dansk Folkeparti fortsat er presset på spørgsmålet, lyder vurderingen fra Jesper Claus Larsen:

- Der er en stor andel af Dansk Folkeparti, der ikke synes, at problemet er væk på trods af aftalen om seniorpension.

Den socialdemokratiske regering fremlægger sit pensionsudspil efter sommerferien, fortalte statsminister Mette Frederiksen i går.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk