Ekspert revser forslag om straf til bandemedlemmers familie

V-lokalpolitikers forslag om kollektiv straf er et udtryk for manglende viden, vurderer ekspert, der forudser, at forslaget vil modvirke integration.

(© Scanpix)

Intet forskning i verden peger på, at det er en god idé at straffe bandemedlemmers familier. Sådan lyder det fra professor i forebyggelse af bandeinvolvering ved Århus Universitet, Line Lerche Mørck.

Hun henviser til Venstres spidskandidat i Københavns Kommune Cecillia Lonning-Skovgaards forslag om at indføre kollektiv straf over for bandemedlemmer og deres familie.

Konkret vil hun tillade, at almene boligselskaber skal kunne sætte forældre til bandemedlemmer på gaden. Samtidig skal Socialforvaltningen kunne tvangsfjerne vanekriminelles børn og søskende, og så skal det være muligt at fyre familiemedlemmer fra deres arbejde, hvis de arbejder i kommunale stillinger eller offentlig-private partnerskaber, det skriver Politiken.

Et skridt i den forkerte retning

Men ifølge Line Lerche Mørck vil forslaget langt fra have den ønskede effekt.

- Det her forslag vil virkelig modarbejde integrationen og stille Danmark mange skridt tilbage på integrationsområdet. Samtidig vil det efterlade en kæmpe regning både menneskeligt, socialt og økonomisk, siger Line Lerche Mørck, der opfatter forslaget som et ”populistisk forsøg” på at få stemmer kort før det kommende kommunalvalg.

Line Lerche Mørck vurderer, at man ved at straffe familierne risikerer, at marginalisere en gruppe, der i forvejen befinder sig på kanten af samfundet. Og samtidig mener hun at forslaget vil få familier til at føle sig i opposition til kommunen.

- Hvis vi skal hjælpe unge mennesker ud af bandemiljøet, skal man kunne samarbejde med deres forældre og deres familier, det er nemlig nogle af de mest betydningsfulde personer i forhold til at kunne lave et godt forebyggelsesarbejde, og derfor går man i den helt forkerte retning med det her forslag, siger Line Lerche Mørck.

Det seneste år er problemerne med bandekonflikten eskaleret. Det er især gået udover Københavns Kommune, hvor flere tilfældige beboere på Nørrebro er blevet ramt af skud.

Det er blandt andet i det lys Cecilia Lonning-Skovgaards forslag skal ses, siger hun.

- Vi vil ikke acceptere bandemedlemmer, der kører rundt på scooter og skyder på tilfældige forbipasserende. Og det her forslag er med til at sende et klart og tydeligt signal, siger Cecilia Loning-Skovgaard.

Hun mener hverken, at fængselsstraf eller indhug i bandemedlemmers sociale ydelser er tilstrækkeligt i forhold til at forhindre bandemedlemmer i at begå kriminalitet,– derfor er det nødvendigt at tage andre værktøjer i brug, siger hun:

- Vi får at vide fra eksperter tæt på miljøet, at familien er noget man reelt har respekt for. Derfor vil flere bandemedlemmer tænke sig om en ekstra gang, hvis konsekvensen er, at deres kæreste bliver smidt ud af sin lejlighed, eller at deres barn mister deres fritidsjob, siger hun.

Bandemedlemmer har respekt for familien

Men er der belæg for, at det her forslag vil have nogen positiv effekt?

- Der er i hvert fald belæg, i form af den rådgivning vi får, når vi taler med folk, der tidligere har været en del af det her miljø.

- Vi har talt med utrolig mange gennem det seneste år, hvor bandekonflikten er eskaleret – både med boligorganisationer og kommunens SSP-folk.

Men den melding kommer bag på Line Lerche Mørck.

- Jeg har ikke set nogen steder på skrift, at de her organisationer, har anbefalet det her, siger hun og undrer sig især over, at man i SSP i København Kommune skulle være tilhængere af kollektiv straf.

- Mit kendskab til Københavns Kommune og den måde man laver forebyggende arbejde på, der arbejder man på helt andre nuancerede måder.

- Det er absolut ikke mit indtryk, at de på nogen måde går ind for kollektiv straf – det har jeg i hvert fald aldrig hørt.

Ifølge SSP København har man sekretariatet ikke været i dialog med Cecilia Lonning-Skovgaard, men understreger, at man ikke vil forholde sig til indholdet i det konkrete forslag.

Facebook
Twitter