Ekspert: Skatteydere har betalt totredjedele af Løkkes tøj og rejse

Groft sagt kan man sige, at offentlig partistøtte dækker totredjedele af Lars Løkke Rasmussens tøj og familiens flybilletter til Mallorca, siger valgforsker Roger Buch.

- Vi vil aldrig kunne vide, hvor mange af pengene der kommer fra hvad. Men partistøtten er en rigtig stor del. Faktisk er det hovedparten, siger valgforsker Roger Buch. (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

Det er ikke kun medlemmerne af partiet Venstre, der har finansieret habitter, sko og familierejser til Lars Løkke Rasmussen.

Faktisk har skatteyderne inddirekte betalt hovedparten gennem offentlig partistøtte, lyder det fra valgforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole.

- Da man ikke øremærker pengene, kan man groft sagt sige, at partistøtte dækker totredjedele af de konkrete bilag, mens Venstres medlemmer dækker den sidste tredjedel, siger han.

60 til 80 procent er partistøtte

Tirsdag afslørede Ekstra Bladet, at Venstres Landsorganisation har købt tøj til partiets formand for 152.000 kroner. Og i et brev sendt til Venstres medlemmer fredag skriver partitoppen, at de også har betalt flybilletter til Mallorca til Lars Løkke Rasmussens familie.

- Vi vil aldrig kunne vide, hvor mange af pengene der kommer fra hvad. Men partistøtten er en rigtig stor del. Faktisk er det hovedparten, siger valgforskeren.

Ifølge Roger Buch består 60 til 80 procent af partiernes økonomi nemlig af offentlig partistøtte. I år med valg vil andelen dog være mindre, fordi her modtager partierne flere bidrag fra virksomheder og private.

Mere åbenhed i regnskaber

Roger Buch efterspørger større gennemsigtighed i partiers regnskaber.

- Grundproblemet er, at de regnskaber, som partierne skal offentliggøre, er i meget grove poster. Loven om offentlig partistøtte er fyldt med huller. Åbenheden er rusten, siger Roger Buch.

27,5 millioner i partistøtte

I 2012 havde Venstre samlede indtægter på cirka 35,5 millioner kroner, ifølge Ritzau.

De danske skatteydere har betalt cirka 27,5 millioner kroner, mens Venstres medlemmer har bidraget med omkring 3,5 millioner kroner i medlemskontingent.

Partiet har i øvrigt fået frivillige bidrag for samlet cirka 3,5 millioner kroner.

Facebook
Twitter