Ekspert: Søvndal virker ude af trit med SF

SF-leder Villy Søvndals bebudede smalkost de kommende ti år virker underlig, mener politisk kommentator.

Villy Søvndal. Arkivfoto (Foto: Ahlmann © Scanpix)

Når SF-formand Villy Søvndal nu i en kommentar i Berlingske varsler års smalhals i det offentlige - krise eller ej - så viser det en formand, der synes ude af trit med sine egne vælgere.

Det siger politisk kommentator Rasmus Jønsson.

- Det, der måske er lidt overraskende ved meldingen, er, at Villy Søvndal kunne virke som om, at han er i lidt dårlig kontakt med den gængse SF-vælger, hvis han mener, at der nu igen er behov for at sige, at det er nye tider. Det er vist gået op for de fleste, siger Rasmus Jønsson.

Forbereder reformer

Han mener, at Søvndal påholdende linje er et forsøg på at forberede SF'erne på, at de kommende skatte- og arbejdsmarkedsreformer ikke ligefrem vil dampe af klassisk SF-politik.

- Han vil fortælle SF'erne, at man fremover må bakke op om nogle ting op, de normalt ikke ville have gjort i gamle dage. Han forsøger at forberede partifællerne på, at de kommende tider ikke bliver SF-tider, siger Rasmus Jønsson og fortsætter:

- Jeg synes, at det virker underligt, at han går ud og lyder som en klassisk Venstrepolitiker, når partiet styrtdykker i meningsmålingerne og SF'erne tørster efter at få nogle klare SF-markeringer, siger han.

SF'er: bekymrende melding

Medlem af SF's landsledelse, Poul Overlund-Sørensen, er bekymret over Søvndals udmelding.

- Bogstav for bogstav er udmeldingen jo uproblematisk, men jeg er bekymret for, hvad den kn bruges til, siger han.

Jeg er bange for, at man nu spiller bolden over på Venstres banehalvdel, tilføjer Poul Overlund-Sørensen.

Set fra Villy Søvndals formandsstol er der ellers i forvejen udsigt til rigeligt med spænding ved partiets landsmøde i den kommende weekend.

Optakten har været præget af et offentligt skænderi om, hvorvidt partiet - der i flere målinger er plumpet ned på en vælgeropbakning på omkring seks procent - er et arbejder- eller et folkeparti.

Diskussionen har udløst en strid om næstformandsposten i partiet.