Ekspert ti år efter reform: Vi svigtede de handicappede

Kommuner ragede til sig i stedet for at samle ekspertisen på handicapområdet, siger en ekspert bag strukturreformen.

Erik Bonnerup, tidligere direktør i Danica og departementschef, mener, at den ti år gamle strukturreform især gik ud over de handicappede. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Ti år efter strukturreformen, hvor 14 amter blev til 5 regioner og 271 kommuner blev reduceret til 98, er dommen, at man ikke greb muligheden for at få samlet ekspertisen i større og mere effektive kommuner.

Erik Bonnerup, tidligere direktør og departementschef og en af de uafhængige eksperter bag reformen, siger til Ugebrevet A4, at især de handicappede blev svigtet i sammenlægningen.

Han beskriver spillet om strukturreformen som et uskønt magtspil mellem borgmestre, ministre og folketingsmedlemmer.

- Kommunerne fik travlt med at rage for meget til sig i stedet for at se på de fordele, der var i at have fået nogle større enheder. Det gjaldt kun om at blive større, siger han.

- I forhold til de handicappede var kommunerne fuldstændig balstyriske. Det handlede om, hvem der kunne overtage mest muligt, ikke om, hvad der var bedst for borgerne, siger han.

77-årige Erik Bonnerup kritiserer også ledelsen i kommunerne, fordi en overdreven mål- og resultatstyring opleves som regler og kontrol af medarbejderne.

Ifølge Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, er handicapområdet sat tilbage til tiden før Anden Verdenskrig.

- Økonomi er kommet i fokus og specialviden er gået tabt, så handicappede får forkerte tilbud, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter