Internettrolde har fiflet med en onlineafstemning for Ekstra Bladets brugere, der handler om, hvem de vil stemme på til folketingsvalget. Det viser en kortlægning fra DR Nyheder.
Tirsdag aften efter valgudskrivelsen spredtes en idé blandt en gruppe anonyme brugere på det internationale netforum 4chan/pol. Deres plan var at manipulere Ekstra Bladets afstemning med det formål at gøre Stram Kurs til det mest populære parti.
Kort tid efter steg antallet af stemmer på Stram Kurs til 24 procent, så Paludans parti blev det største i afstemningen.
Onsdag eftermiddag blev der igen manipuleret med Ekstra Bladets afstemning, hvor Kristendemokraterne denne gang toppede afstemningen med 23 procent.
Ekstra Bladet fortæller til DR Nyheder, at de har undersøgt sagen og fundet ud af, at der var flere tusinde falske stemmer i blandt de 50.000, der har stemt. Derfor har Ekstra Bladet valgt at lukke deres afstemning ned.
Nemt at manipulere afstemning
DR Nyheder har bedt en ekspert i digitale medier, Thomas Albrechtsen, om at undersøge, hvor svært det var at manipulere med Ekstra Bladets afstemning.
Ifølge Thomas Albrechtsen, der er partner i konsulentbureauet Common Consultancy, viste det sig at være “relativt nemt”. Ved at lave et simpelt digitalt trick, kunne én person afgive flere stemmer i Ekstra Bladets afstemning.
Og netop det har givet internettrolde mulighed for at afgive flere tusind stemmer på kort tid, fortæller Thomas Albrechtsen.
- Vi kan bekræfte, at man nemt kan lave et program, som kan afgive tusindvis af stemmer, uden at det er muligt for Ekstra Bladet at stoppe det, fortæller Thomas Albrechtsen.
Det var netop den fidus, som 4chan-brugere har benyttet. Ved at blokere for Ekstra Bladets registrering af deres stemmer, kunne de få en robot til at stemme flere tusinde gange.
Pas på med digitale afstemninger
Derfor bør vælgerne ikke lægge for meget i online afstemninger som den på Ekstrabladet.dk, siger Thomas Albrechtsen.
- Faren ved sådan nogle afstemninger er jo, at man kan få partier eller personer til at se mere populære ud, end de egentlig er, hvis man har manipuleret tallene, forklarer han.
Thomas Albrichtsen opfordrer samtidig medierne til at være påpasselige med denne type afstemninger.
- Jeg synes, at medierne skal afholde sig fra at lave sådan nogle nemme afstemninger som den her, siger han.
Som minimum bør medierne gøre læserne opmærksom på, hvor nemt det er at manipulere med online afstemninger, og at tallene derfor ikke er retvisende, siger Thomas Albrechtsen.
'Bør være en øjenåbner for den danske mediebranche'
Det bekymrer også den digitale rådgiver Astrid Haug, at det har været muligt at manipulere med en afstemning på Ekstra Bladets hjemmeside, fordi hjemmesiden dagligt besøges af rigtig mange danskere.
- Det er meget problematisk, når der bliver manipuleret på denne her måde, for Ekstrabladet.dk er jo det største webmedie i Danmark. Så der er altså rigtig mange mennesker, der har været inde og se en manipuleret afstemning, siger Astrid Haug, som er selvstændig digital rådgiver.
Det overrasker hende samtidig, at et etableret medie som Ekstra Bladet bliver udsat for digital manipulation under en valgkamp.
- Når vi snakker om fake news, så har der været rigtig meget fokus på Facebook og Youtube, mens vi hele tiden siger “jamen det er jo de gamle journalistiske medier, vi skal stole på”.
Men hvis en hjemmeside som Ekstra Bladet også bliver manipuleret, så har vi altså ikke meget tilbage at stole på, siger Astrid Haug.
- Det her bør være en øjenåbner for den danske mediebranche i forhold til, om vi overhovedet bør lave den her form for afstemninger, hvor det er så nemt at gå ind og manipulere dem, siger Astrid Haug.
Ifølge Astrid Haug bør webmedierne efter troldeangrebet på Ekstra Bladets afstemning overveje, om deres sikkerhed er god nok til at modstå fremtidige angreb.
- Man har som medie ansvar for alt, hvad der sker på ens platform, uanset om der er tale om journalistisk indhold eller som i dette tilfælde brugergenerede afstemninger, understreger hun.