Ekspert: Uforståeligt at Corydon ikke giver Folketinget oplysninger om Dong

Der burde ikke være problemer ved, at finansminister Bjarne Corydon (S) lægger fortrolige oplysninger over i Folketingets Finansudvalg.

Folketinget har krav på at få fyldestgørende oplysninger fra Finansministeriet. (Foto: © David Leth Williams)

Helt og aldeles uproblematisk.

Finansminister Bjarne Corydon (S) kunne sagtens have valgt at lægge oplysningerne om de andre tilbud på Dong-aktierne over i Folketingets Finansudvalg.

Sådan lyder det fra Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, efter at Corydon har fået kritik af Folketingets øverste ledelse for at give for få oplysninger i Dong-sagen.

- Jeg kan ikke forstå, at det skulle være så problematisk at udlevere de her oplysninger, selvom de er fortrolige. Folketingsmedlemmer er jo omfattet af tavshedspligt, så hvis de videregiver fortrolige oplysninger, overtræder de straffeloven, siger Sten Bønsing.

Oplysninger af central betydning

Han vurderer, at de tilbageholdte oplysninger burde have været sendt over i Folketingets Finansudvalg.

- Det er jo af utrolig central betydning, at Folketinget, som er vores folkevalgte og de øverst ansvarlige, når det handler om lovgivning, har så fyldestgørende informationer som muligt, siger Sten Bønsing og fortsætter:

- Ministeransvarlighedsloven siger, at Folketinget skal have de informationer, der er relevante. Og folketingsmedlemmer er jo som nævnt omfattet af samme tavshedspligt som ministeren.

Corydon afviser kritik

Af Folketingets præsidiums udtalelse fremgår det, at man ikke generelt kan sige, at Folketinget ikke kan finde ud af at holde oplysninger fortrolige.

Alligevel afviser Bjarne Corydon, at han har gjort noget forkert i sagen.

- De (præsidiet, red.) siger jo præcist, at ting, som er af betydning, kan forblive fortrolige, hvis der er tungtvejende hensyn, og at de i øvrigt ikke kan vurdere, hvorvidt det gør sig gældende i den her sag. Og derfor går de jo heller ikke videre med sagen, siger Bjarne Corydon.

Kritikken fra præsidiet kommer, efter at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i sidste uge tog det usædvanlige og opsigtsvækkende skridt i sagen, der handler om regeringens kontroversielle salg af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs sidste år, og indgav en klage til Folketingets øverste ledelse.

Nye oplysninger er kommet frem

I april udkom bogen 'Det bedste bud', som fortæller, at Folketingets Finansudvalg havde pligt til at bremse regeringens Dong-salg til Goldman Sachs, ATP og PFA for 11 milliarder kroner, hvis der var mulighed for at få en højere pris.

Men finansministeren fortalte aldrig udvalget om denne pligt og nægtede også at fortælle Finansudvalget, hvilke andre bud der blev givet på aktierne.

I forrige uge kritiserede tidligere Dong-direktør Anders Eldrup aktiesalget til Goldman Sachs og hævdede, at man kunne have opnået et bedre bud.