Eksperter: Dong-salg undergraver kamp mod skattely

Goldman Sachs ejerandel af Dong bliver placeret i et selskab, der hører hjemme i Luxembourg, og det kritiseres af eksperter.

Ifølge flere eksperter vil salget af Dong til Goldman Sachs betyde, at regeringen sælger til et firma i skattely i Luxembourg.

Regeringen betegner det som en mærkesag at ville bekæmpe skattely, men samtidig arbejder den på at sælge en del af den statsejede energivirksomhed Dong til et Goldman Sachs-datterselskab i Luxembourg.

Et land, der har en lang historie for at muliggøre skattespekulation, siger to skatteeksperter til Information.

- Det kunne være et tegn på, at der er noget skatteplanlægning involveret, når man gør det gennem Luxembourg, siger Niels Johannesen, lektor ved Københavns Universitet, som forsker i internationale skatteregler og skatteplanlægning.

- Det er hykleri

- Luxembourg har en lang historie for at gøre næsten alt, hvad de kan for at muliggøre forskellige former for skatteplanlægning, tilføjer han til Information.

Ifølge den aftale, som den danske regering har indgået med Goldman Sachs, og som ikke er endeligt godkendt af Folketinget, vil Goldman Sachs ejerandel i Dong blive placeret i selskabet New Energy Investment, der er hjemhørende i Luxembourg.

Legitimerer skattely

- Man sælger til et selskab, som er baseret i et land, der systematisk modarbejder de målsætninger, som den danske regering har om at bremse skatteunddragelse, siger Lars Koch, skatteekspert i udviklingsorganisationen IBIS.

- Man kommer til at legitimere et skattely som Luxembourg, og man kommer til at legitimere en struktur, der er sat op til at sikre skatteunddragelse, tilføjer han.

Skatteministeren har ikke nogen kommentarer til kritikken fra skatteeksperterne, men henviser til Finansministeriet.

- Jeg forventer selvfølgelig, at Goldman Sachs vil overholde dansk og international skatteret, lyder det i et kort skriftligt svar fra finansminister Bjarne Corydon til Information.

/ritzau/

FacebookTwitter