Eksperter: Helt rigtigt at lukke Irak-kommission

Flere eksperter mener, at det vil være spild af penge at lade Irak- og Afghanistankommissionen fortsætte.

Den nye regering lukkede som noget af det første Irak- og Afghanistankommissionen. Det er kritiseret fra flere sider, men flere eksperter mener, at arbejdet vil være spild af penge. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det ville ikke have været millionerne værd at fortsætte med Irak- og Afghanistan-kommissionen.

Sådan lyder vurderingen i Jyllands-Posten fra flere eksperter, der dermed støtter den nye Venstre-regerings beslutning om at lukke kommissionen, der før nedlæggelsen havde kostet 14 millioner kroner.

Ikke noget der rykker det store billede

En af eksperterne, lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen, har tidligere udtalt sig kritisk om Irak-kommissionen, og de seneste ugers debat har bekræftet ham i, at det er rigtigt at nedlægge den.

- En kommission vil selvfølgelig finde nye nuancer og detaljer, men det vil jo ikke være noget, der rykker på det store billede af, at krigen ret beset var ulovlig. Så er der mere tale om historieskrivning og politisk drilleri, men der har journalisterne jo allerede nu godt fat om sagen, siger han til avisen.

- Behøver ikke en kommission

Den tidligere militærjuridiske rådgiver ved Forsvarskommandoen Kurt Borgkvist er enig.

Han fortalte selv i 2011 til Information om, hvordan irakiske fanger fra det danske ansvarsområde under Irak-krigen havnede i irakisk varetægt, hvor de blev torteret.

- Det er min fornemmelse, at forsvaret rent faktisk har ændret sin procedure efter de åbenlyse fejl, der skete dengang. Det behøver vi ikke en kommission for at finde ud af, siger han til avisen.

- For tidligt at afgøre ommkrig var ulovlig

Tidligere medlem af Irak-kommissionen professor Jørgen Albæk Jensen er uenig og siger blandt andet, at det er alt for tidligt at konkludere, om Irak-krigen var ulovlig eller ej.

- Der er flere forhold, som ikke er blevet fuldt belyst endnu omkring grundlaget for Irak-krigen. Det er jo derfor, vi havde indkaldt vidner i sagen. Så tanken om, at alt skulle være oplyst, kan jeg godt afvise, siger han.

/ritzau/

Facebook
Twitter