Eksperter og politikere undrer sig: Mølbaks opsang til de unge mangler dokumentation i nyt notat

Efterspurgt analyse understøtter ikke SSI-direktørs løftede pegefinger, lyder kritikken.

Kåre Mølbak, lægefaglig direktør i Statens Serum Institut, har fået kritik for sine udtalelser om de unges adfærd. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Der er endnu ingen entydig forklaring på den stigende coronasmitte blandt børn og unge.

Sådan lyder konklusionen i et notat fra Statens Serum Institut, der dermed ikke understøtter lægefaglig direktør Kåre Mølbaks opsang til landets teenagere.

Notatet, som

DR
Nyheder er i besiddelse af, er sendt til partierne i Folketinget, hvor flere sundhedsordførere har efterlyst
dokumentation
for Kåre Mølbaks udtalelser i den forgange uge.

- De skal nok tænke sig bedre om, lød nogle af alvorsordene fra Mølbak efter stigende smittetal blandt de unge i teenagealderen i midten af april.

Men seruminstituttet skriver i notatet med titlen 'Aldersspecifik incidens af Covid-19' intet om den

adfærd
, som Kåre Mølbak kritiserede de unge for.

I stedet peges der på, at

sundhedsvæsenet
netop i midten af april skruede gevaldigt op for testkapaciteten:

- En stigende testaktivitet kan delvist forklare

tendensen
til stigende antal påviste tilfælde blandt børn og unge.

DR
Nyheder har forelagt notatet for flere sundhedsfaglige eksperter, der ikke mener, indholdet af notatet forklarer Kåre Mølbaks kritik.

- Jeg synes stadig ikke, det understøtter at komme med udmeldingen til de unge, lyder vurderingen fra professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan.

Helt konkret faldt Kåre Mølbaks udtalelser på baggrund af smittetal fra uge 15 til 17 i april.

Her viste det sig, at 11 ud af 100.000 i aldersgruppen 13 til 19 år nu var smittet med coronavirus - mere end en fordobling på tre uger.

Men det er ikke i sig selv

alarmerende
tal, mener professor Søren Riis Paludan.

- Den øgede smitte hos de 13-19-årige er ikke stor nok til at give det specifik opmærksomhed, og slet ikke af udskammende karakter, siger han.

Islands Brygge i København 23. april - før politiet indførte et midlertidigt opholdsforbud. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

I det hele taget skal man passe på med at drage konklusioner ved at sammenligne to forskellige testperioder, påpeger Søren Riis Paludan.

- Man bør have mindst to målinger udført på samme testgrundlag, før man kommer ud med en melding - specielt en af formanende karakter.

Efterlyser ny overvågningsstrategi

Samme konklusion drager professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital Lars Jørgen Østergaard efter at have læst notatet.

Der er alt for mange ubekendte faktorer til at kunne sige noget om, hvorfor flere unge er testet postiv.

- Den information, der foreligger i dokumentet, er

mangelfuld
i forhold til at kunne beskrive, hvad det egentlig er, der foregår.

- Det kan være unge mennesker, der er blevet testet for at kunne besøge deres bedsteforældre. Eller de kan have ventet med at lade sig teste, efter at det er blevet muligt for alle med milde symptomer at blive testet i drive in-teltene.

Efter opsætningen af testtelte, her ved Vejlby-Risskov Hallen i Aarhus, blev det i april muligt for alle med milde symptomer at blive testet. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Det kalder alt sammen på en ny overvågningsstrategi, der kan give en entydig forklaring på smittespredningen, mener Lars Jørgen Østergaard.

Det kunne ske ved at undersøge repræsentative grupper i samfundet ud fra faktorer som køn, alder, symptomer, årsag til test, bopæl og erhvervsgruppe.

- Alle de ting kunne være interessante i forhold til at finde ud af, hvor man kan genåbne, og hvordan det helt præcist går med de grupper, så man kan tage de næste skridt, siger han.

'Vildt at drage de konklusioner'

Beslutningerne om at genåbne Danmark sidder politikerne i Folketinget og skal træffe.

Men det er ikke blevet lettere med notatet fra Statens Serum Institut, mener sundhedsordfører for Enhedslisten Peder Hvelplund.

Han er hverken tilfreds med den eftersendte

dokumentation
eller Kåre Mølbaks opsang til de unge.

- Det er lidt vildt at drage de konklusioner, som man gør ud fra det notat. Det er tydeligt, at det er på et meget spinkelt datagrundlag. Og det understreger behovet for en grundigere teststrategi med repræsentative udsnit af befolkningen, siger han.

Sundhedsordfører Peder Hvelplund, Enhedslisten. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Han kan ikke bruge de tal, som Kåre Mølbak henviser til, til ret meget.

- Jeg er med på, at vi skal udvise en høj grad af forsigtighed i forhold til genåbning. Men vi er nødt til at have valide tal, før vi drager bombastiske konklusioner.

De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, er helt enig med sin kollega fra Enhedslisten i, at notatet ikke gør politikerne meget klogere.

- Notatet viser som ventet, at det er overordentligt svært at vurdere på nuværende tidspunkt, hvad årsagen til den observerede stigning er. Endvidere viser det, at udbredelsen af smitte blandt unge er lav, så det er nemt at overtolke stigningen, skriver han i en sms til

DR
Nyheder.

Han efterlyser et bedre datagrundlag i forhold til at træffe beslutninger på blandt andre de unges vegne.

- For os vil det derfor kræve anderledes robuste analyser, hvis det skal have betydning for de unges rolle i genåbningen. Vi er nødt til at følge udviklingen.

DR Nyheder har i flere dage forgæves efterspurgt et nyt interview med lægefaglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak.

Facebook
Twitter