Eksperter: 'Overraskende' og 'mærkeligt' at Bramsen ikke blev orienteret om skandale

48 timer før skandalen eksploderede, vidste forsvarsminister Trine Bramsen intet om sagen.

Trine Bramsen hørte først om skandalen i forsvaret klokken 23 onsdag aften. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

To tidligere ansatte i Forsvarets Ejendomsstyrelse er tiltalt for bestikkelse.

To andre er meldt politiet.

Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af en regnskabskontrol, som ikke lever op til basale krav.

Og formand for statsrevisorerne Henrik Thorup siger, at han i sine 20 år som statsrevisor aldrig har set noget lignende.

Skandalen i Forsvarsministeriet er i den grad til at tage og føle på. Alligevel blev forsvarsminister Trine Bramsen først informeret om sagen for kort tid siden.

- Jeg blev først bekendt med sagen sent onsdag aften, siger Trine Bramsen.

Statsrevisorerne siger, at Forsvarsministeriets departementschef, Thomas Ahrenkiel, allerede fik besked om undersøgelsen, da den blev sat i gang i april.

Trine Bramsen er meget utilfreds med, at hun ikke har hørt noget.

- Derfor har jeg også bedt om en redegørelse, som jeg håber at få inden for en af de nærmeste dage, som klart anviser, hvad der er sket i departementet. Hvornår har man haft kendskab til, at det var en sag ud over det sædvanlige, som selvfølgelig skal forelægges ministeren, siger hun.

Mærkelig og overraskende

Eksperter undrer sig også over, at der kan ligge så stor en skandale og ulme, uden ministeren får besked.

Peter Loft var en i årrække departementschef i Skatteministeriet. Han vurderer, at sagen har en karakter, som gør, at den skal forbi ministerens bord.

- Uden at kende den konkrete sag fra andet, end jeg har læst i dag, synes jeg, det lyder mærkeligt. Det er jo en ret vigtig sag og en sag, der har stor betydning for ministeriet. I den situation vil det være naturligt altid at orientere ministeren.

Hvorfor er det vigtigt at orientere en minister i sådanne situationer?

- For det første skal ministeren jo vide alt, hvad der er vigtigt, på detr pågældendes område. For det andet er det ministeren, der typisk skal ud og kommentere sagen i pressen, når bomben springer. Og for det tredje vil det være ministeren, der får skylden, hvis man siger: Hvorfor har du ikke orienteret Folketinget på det rette tidspunkt.

Kan belaste samarbejde

DR' politiske analytiker Jens Ringberg mener, at sagen kan udvikle sig til en belastning i Forsvarsministeriet.

- Efter min vurdering kan den her sag belaste samarbejdet mellem forsvarsministeren og hendes ministerium. Det er meget overraskende, at oplysningerne om sagen ikke er blevet sendt videre til toppen af ministeriet – nemlig ministeren, siger Jens Ringberg.

Han fortæller, at det er vigtigt for ministeren at vide, hvad der ligger af potentielle møgsager.

- Danske ministre vil typisk være godt orienterede om sprængfarlige sager på deres ministerområde. Det hænger blandt andet sammen med reglerne for at være minister i Danmark, hvor man principielt er ansvarlig for næsten alt, der foregår.

- Dertil kommer, at det ses som systemets opgave at beskytte ministeren mod ubehagelige overraskelser og mod pludselig at blive fanget i en mediestorm om sager, ministeren ikke har et ordentligt kendskab til, siger Jens Ringberg.

Rigsrevisionens beretning dækker også en periode, hvor Claus Hjort Frederiksen (V) var forsvarsminister. Han oplyser i en sms til Orientering på P1, at han først hørte om sagen torsdag eftermiddag.