Risikoen for, at vaccinerede danskere på ferie i udlandet bringer coronasmitte med hjem, er så lille, at det giver mening at lempe rejsevejledningerne.
Det mener eksperter, som påpeger, at vaccinerne beskytter rigtig godt mod alvorlige sygdomsforløb og hospitalsindlæggelse, og at der samtidig er minimal risiko for, at rejsende tager smitte med hjem til Danmark efter en ferie i udlandet og derefter smitter andre herhjemme.
- Når man er vaccineret, har man en meget, meget lav risiko for at blive smittet, hvis man rejser ud. Og jeg synes, det giver mening, at man tager konsekvens af det og indretter rejserestriktionerne efter det, siger Christian Wejse, der er epidemiolog og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital.
Siden starten af januar har Udenrigsministeriet frarådet alle rejser til udlandet - uden at det dog er decideret forbudt at rejse på ferie. Men regeringen bør nu finde den sunde fornuft frem og lempe anbefalingerne, lyder det fra professor emeritus i epidemiologi Thorkild I. A. Sørensen fra Københavns Universitet.
- Præmisserne er til stede for, at man får lov til at rejse, hvis man er færdigvaccineret, fordi smitterisikoen er så lav, både i forhold til at den vaccinerede selv kan blive smittet og for at hjemtage nye varianter af virus.
- Så jeg mener, der er basis for, at man revurderer begrænsningerne i rejseaktiviteten for dem, der er færdigvaccinerede. Og er der noget, man trænger til, så er det jo at komme ud at rejse, siger Thorkild I. A. Sørensen.
Risiko for vaccinens effekt
I øjeblikket er godt syv procent af befolkningen vaccineret med to stik. Der skal dog gå to uger efter sidste stik, før man betegnes som færdigvaccineret.
Begge eksperter understreger dog, at det ikke er 100 procent risikofrit at lempe rejsevejledningerne for de færdigvaccinerede. Men de mener, at risikoen er så lille, at det ikke længere er nødvendigt også at fraråde vaccinerede danskere at rejse ud.
- Den risiko, vi som samfund løber ved, at nogle rejser ud og efterfølgende bringer virus med hjem, vil være virkelig lille. Den er ikke nul, for det kan forekomme. Men den er så lav, at det giver mening at tage bestik af, siger Christian Wejse.
Også Thorkild I. A. Sørensen mener, at risikoen er værd at løbe, fordi den netop er så minimal.
Men er der ikke en risiko for, at danskere, som tager på ferie i udlandet, tager en mutation med hjem, som kan skade vaccinens virkninger?
- Den risiko er selvfølgelig til stede, og der skal man jo holde nøje øje med, om der er områder i verden, hvor der er udbrud af en ny variant, som svækker vaccinens effekt alvorligt, siger Thorkild I. A. Sørensen.
Men når der er den risiko, gør det så ikke, at det er for farligt at lade fuldt vaccinerede danskere rejse på ferie i udlandet?
- Nej, jeg synes ikke, at man kan generalisere ud fra den risiko. Det er for firkantet bare at sige, at vi ikke godtager, at folk rejser, uanset om de vaccinerede eller ej. Det rigtige vil være at sige, at det er okay at rejse på ferie, hvis du er færdigvaccineret - så længe du ikke tager til de områder, hvor der er en potentiel farlig variant, fastslår Thorkild I. A. Sørensen.
Kofod lover intet
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil dog ikke love at ændre på rejsevejledningen lige med det samme.
- Jeg forstår godt, at vi allesammen ønsker at kunne rejse igen og se ind i en sommer, hvor vi kan begynde at planlægge ferien. Og vi har faktisk en god dialog med Folketingets partier om, hvordan vi på en sundhedsmæssig forsvarlig måde gradvis kan begynde at åbne op for rejser igen, siger Jeppe Kofod.
Men vil du lempe rejsevejledningen for de vaccinerede?
- Jamen, vi skal have boret de forskellige sundhedsmæssige aspekter ud - både i forhold til de vaccinerede, folk der ikke kan blive vaccineret af forskellige grunde, gravide og børn - og hvordan vi kan rejse rundt på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Og der er det coronapas, som vi også arbejder med i EU, en milepæl, siger Jeppe Kofod.
Jeg spørger, om du går du ind for at lempe rejsevejledningen for de vaccinerede?
- Det er noget, vi er i dialog med partierne om. Og det er klart, at det ser lovende ud i forhold til færdigvaccinerede - at de kan begynde at rejse igen. Men hvornår og hvordan det skal ske, vil jeg af respekt for partierne have en dialog med dem om, siger Jeppe Kofod om de politiske forhandlinger, der fortsætter i næste uge.
K vil også lempe for ikke-vaccinerede
De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener, at regeringen bør lytte til eksperterne og ændre rejsevejledningerne.
- Vi vaccinerer jo, fordi vi tror på vaccineprogrammerne, så vi skal give danskerne lov til at rejse ud. Vi skal tilbage til helt almindelige rejsevejledninger, og hvis man er vaccineret, så skal man selvfølgelig kunne rejse rundt i verden, siger Søren Pape Poulsen, der også mener, vi fint kan leve med, at rejseaktivitet er forbundet med en minimal risiko.
- Hvis vi vil have nul risiko, så er der jo kun en ting at gøre; nemlig at låse os inde i vores eget hjem og aldrig komme uden for en dør.
Søren Pape Poulsen mener tilmed, at ikke-vaccinerede danskere også skal have deres rejsefrihed tilbage i stor udstrækning - og altså ikke længere blive frarådet at rejse til udlandet.
- Hvis der er lande rundt omkring i verden, hvor smitten er meget lav, hvorfor så i alverden skal man ikke kunne tage dertil, siger han.
Udenlandske turister til Danmark
Samtidig mener de to eksperter, at tiden nu er kommet til at åbne grænserne op igen for udenlandske turister, der ønsker at holde ferie i Danmark.
- Hvis de har fået en godkendt vaccine, og man kan være sikker på dokumentationen for det, så vil der være en meget, meget lav risiko for, at de her vaccinerede turister bringer covid-19 med sig til Danmark, siger Christian Wejse.