Eksperters kritik preller af på Socialdemokratiet: Fireårig ptsd-ramt piges mor har selv truffet et 'vanvittigt valg'

Regeringen vil hente pigen hjem til behandling i Danmark - men uden hendes mor. Det kan traumatisere hende yderligere.

Pigen sidder I al-Roj-lejren i det nordøstlige Syrien med sin mor og sin bror. (Foto: Michael S. Lund.)

Regeringen har tilbudt at hente en fireårig pige hjem fra en fangelejr i Syrien.

Pigen har ptsd - posttraumatisk stressforstyrrelse - og er så syg, at de danske myndigheder tilbyder at evakuere hende fra al-Roj-lejren. Men det bliver uden hendes mor og hendes seksårige bror.

Det møder hård kritik fra blandt andet lægefaglige eksperter, for flere udredninger bestilt fra Udenrigsministeriet har anbefalet, at hun pigen ganske vist skulle fjernes fra lejren for at få behandling, men at det vil traumatisere pigen endnu mere, hvis hun skal adskilles fra sin mor.

Den kritik bider dog ikke på Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund. Han medgiver dog, at i den bedste af alle verdener var alle børn sammen med deres forældre.

- Men desværre lever vi ikke i den bedste af alle verdener, for der er nogle forældre her, der har truffet et vanvittigt valg om at tilslutte sig et islamistisk kalifat, der gjorde det til dagens orden at begrave børn levende og skære halsen over på vantro.

- De voksne ønsker vi ikke tilbage i Danmark. Men vi vil gerne gøre, hvad vi kan for at skærme nogle uskyldige børn, der er kommet i klemme her. Derfor har vi givet et tilbud til moderen om, at hun kan lade sit barn komme hjem og få behandling, siger han.

I videoen her kan du få sagen om de danske børn i syriske fangelejre forklaret:

Men det kan få alvorlige konsekvenser fra pigen, hvis hun bliver skilt fra sin mor. Også selvom det er for at komme til Danmark og få behandling for sin ptsd.

Det siger Mozhdeh Ghasemiyani, der er klinisk psykolog og arbejder med traumatiserede børn og børnesoldater. Hun arbejder også for Læger Uden Grænser, men udtaler sig her på egne vegne.

- Vi kommer til at udsætte en fireårig pige, der ikke har oplevet andet end traumer og voldsomme oplevelser hele sit liv, for endnu en traumatisk adskillelse fra sin mor. Det vil forstærke hendes verdensbillede af, at voksne er nogle, man ikke har tillid til, og at verden er utryg.

- Det vil forværre de symptomer, pigen allerede har, siger hun.

Ifølge Mozhdeh Ghasemiyani har regeringen valgt at sætte to muligheder op, der begge vil være skadelige for barnet. Enten bliver hun i lejren, eller også skal hun skilles fra sin mor for at få behandling.

- Begge løsninger er skadelige. Vi behøver jo ikke vælge mellem den ene eller den anden. Det er en politisk beslutning, at uanset hvad man vælger, så kommer man til at skade det her barn. Alligevel gør man det.

- Det bedste for pigen vil være ikke at blive adskilt fra moderen, og at hun får den behandling, hun i den grad har brug for, siger hun.

I videoen her kan du se Socialdemokratiets Rasmus Stoklund forsvare, hvorfor man ikke vil tage pigens mor med til Danmark:

Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, har kaldt tilbuddet til moren "hjerteløst" og "dybt uansvarligt".

Og fra Dansk Pædiatrisk Selskab, altså de danske børnelæger, lyder det, at det med stor sandsynlighed vil udsætte pigen for endnu et traume, der kan true hendes fysiske og psykiske sikkerhed.

Men moren er selv skyld i den situation, hendes barn er havnet i, og derfor nægter regeringen at tage hende hjem, siger udlændingeordfører Rasmus Stoklund.

- Vi forsøger at rydde op efter den forfærdelige situation, som en mor har skabt for sit barn. Hvis der kun var voksne i de her områder, så ville vi ikke løfte en finger. Men der er nogle uskyldige børn, der er kommet i klemme, og derfor har vi givet det her tilbud.

- Jeg håber da, at moren vil tage imod tilbuddet i stedet for at bruge det som pression til, at hun også selv skal med.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk