Ekspertråd har hverken haft formand eller arbejde i to år: Men det er ikke lukket, lover Pape

Justitsministeren kritiseres for at have forsøgt i det skjulte at lukke det knap 60 år gamle Straffelovråd - med risiko for lovsjusk til følge.

Efter kritik af, at Straffelovrådet de facto er blevet sat fra bestillingen, forsikrer justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at rådet ikke er nedlagt - men derimod skal udvides. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Siden 1960 har skiftende højesteretsdommere, politidirektører, professorer og andre af rigets skarpeste strafferetlige eksperter gennem Straffelovrådet hjulpet Justitsministeriet og Folketinget med svære strafferetlige spørgsmål.

Men i knap to år - siden foråret 2017 - har det respekterede ekspertråd hverken haft en formand eller fået nogen nye opgaver fra Justitsministeriet.

Det går ud over kvaliteten i lovarbejdet, har kritikken lydt fra flere eksperter i Kristeligt Dagblad. Også rådets seneste formand, præsident for Østre Landsret Bent Carlsen, har påpeget over for avisen, at det "selvfølgelig" har konsekvenser, at Justitsministeriet ikke gør brug af den sagkundskab, som Straffelovrådet har.

Men Straffelovrådet er slet ikke blevet nedlagt, forsikrer justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Tværtimod arbejder hans ministerium lige nu på at udvide det, fortæller han.

- Det er vigtigt, at vores lovgivning ikke kun ses fra et juridisk perspektiv. Juraen er jo midlet til at nå målet. Derfor er det også vigtigt, at der kommer flere fagligheder ind, og det kigger vi på i øjeblikket.

- Udover juridiske eksperter skal der også være andre faggrupper, der skal se på andre problemstillinger i samfundet, som også kan betyde noget for de sager, rådet behandler, siger Søren Pape Poulsen og nævner en faggruppe som sociologer som eksempel.

Det lyder mest af alt som en søforklaring opfundet til lejligheden, mener Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen:

- Det lyder som om, Pape har prøvet at luske Straffelovrådet ud under døren, og nu har han så fundet ud af, at der er politisk modstand imod det. Det er godt, at han nu har ombestemt sig, men jeg synes, det er meget forkasteligt, at han har prøvet at luske det igennem.

Retsordføreren advarer samtidig mod at gøre Straffelovrådet til en "meningsudvekslings- og diskussionsgruppe" med alle mulige forskellige faggrupper:

- Det, vi har brug for, det er hardcore jurister, som kan give os juridisk vejledning i rigtig komplicerede spørgsmål. Der er masser af embedsfolk og andre faggrupper, som kan give deres besyv med – men Straffelovrådet er altså en juridisk enhed, og det synes jeg, at det skal blive ved med at være, siger Trine Bramsen.

Pape har ikke ønsket Straffelovrådets input i nogen sager

Kritikerne peger på flere sager, som Straffelovrådet med fordel kunne have taget op i løbet af de seneste to år - blandt andet et lovforslag om at sidestille psykisk vold med fysisk vold. Den seneste formand, Bent Carlsen, peger på lovgivningen om hjemmerøverier, som i hans optik ikke er ordentligt gennemarbejdet.

Den kritik vil Pape ikke forholde sig til:

- Jeg tror ikke, det vil være rigtigt af mig at kommentere på. Det er hans synspunkt. Jeg har den opfattelse, at de meget, meget dygtige jurister, vi har i Justitsministeriet, godt kan finde ud af deres arbejde, siger ministeren.

Han betoner, at det langt fra er alle ændringer af straffeloven, som Straffelovrådet er involveret i.

- Det er mere de store, principielle ting, man hører Straffelovrådet om, siger han.

Når rådet hverken har haft nogen formand eller fået nogen nye opgaver de seneste par år, skyldes det, at der ikke har været nogen sager, Pape har ønsket Straffelovrådets vurdering af, fortæller han.

Før folketingsvalget i 2015 fremsatte de fire blå partier ellers et fælles beslutningsforslag om, at Straffelovrådet skulle anmodes om at afgive en udtalelse om fordele og ulemper ved en ophævelse af racismeparagraffen.

Hvorfor har du ikke anmodet rådet om det, efter du er blevet justitsminister?

- Vi har ikke haft den drøftelse i regeringen, for at være helt ærlig. Man må nok sige, at Justitsministeriet har sprøjtet ud med resultater og lavet rigtig, rigtig mange ting – vi har virkelig været hængt op med et presset politi og bandekriminalitet. Det er et prioriteringsspørgsmål om, hvad man skal kaste sig over. Og det er så en af de sager, vi ikke er gået i gang med.

Men det her er en helt konkret sag, som I fire blå partier før valget var enige om, og Straffelovrådet har jo ikke været overbebyrdet med arbejde de seneste to år – så hvorfor har du ikke sat dem til at kigge på det?

- Jamen, det kunne de sikkert da også. Det har bare ikke været på dagsordenen. Det er ikke noget, vi politisk har prioriteret, fordi vi har haft så meget andet. Men nu har du da givet mig en ide, så kan jeg da overveje det, siger Pape.

Uvist hvornår Straffelovrådet genoptager arbejdet

Da Bent Carlsen i 2017 trådte tilbage efter knap et årti som formand for Straffelovrådet, følte han, at rådets fremtidige rolle var uklar. Året før havde den nystiftede trekløverregering nemlig bebudet en ny straffelovkommission, der skulle sikre "en ny og mere tidssvarende straffelov".

I foråret 2017 deltog Søren Pape i en afskedsmiddag for Bent Carlsen og resten af Straffelovrådet, hvor han takkede for indsatsen.

Meddelte du de øvrige medlemmer, at rådet sluttede?

- Vi markerede Bent Carlsens afgang, og så har der været nogle samtaler om, hvornår rådet skal træde til igen – også holdt op mod, om der skulle komme en straffelovkommission eller ej, siger Pape.

Men sagde du til Straffelovrådets medlemmer, at de var afbeskikket?

- Så skal jeg i hvert fald have fat i min tale fra dengang, jeg sagde tak til Bent Carlsen for to år siden.

Kan du ikke huske, om du har afbeskikket Straffelovrådet eller ej?

- Det mener jeg bestemt ikke, jeg har. Men man skal jo passe på i disse tider, om man nu har sagt noget, der kan forstås på den ene eller den anden måde. Fordi nu var det her stykke arbejde jo færdigt, og Bent Carlsen stoppede. Men jeg har spurgt her i ministeriet, om vi har sendt et brev ud om, at rådet er nedlagt – og det har vi ikke.

Men kan du forstå, hvis medlemmerne er af den opfattelse, at Straffelovrådet ikke længere eksisterer?

- Ja, hvis det er ud fra, at de ikke har fået nogen opgaver, så kan jeg godt forstå, at de tænker "skal der ikke ske mere"? Det kan jeg sådan set godt. Men så er det godt, at jeg kan få lejlighed til at sige: Vi skal fortsat have Straffelovrådet, men vi kigger på, om det skal sammensættes lidt bredere.

Søren Pape Poulsen kan endnu ikke svare på, hvornår Straffelovrådet vender tilbage i en ny og bredere sammensætning.

Opdateret kl. 17.50: Siden interviewet med Søren Pape Poulsen har Justitsministeriet udsendt en pressemeddelelse, hvori det fremgår, at ministeriet forventer at udpege en ny formand og medlemmer af Straffelovrådet i løbet af foråret.