Ekstra psykologtilbud kan spare millioner

Der kan spares millioner på sygedagpenge, hvis der var offentligt tilskud til psykologhjælp mod depression. Det oplyser regionerne på baggrund af nye tal.

Regionerne fremlægger nu nye beregninger, der skal dokumentere, at det kan betale sig at give offentligt tilskud til psykolog til flere aldersgrupper. Regionerne håber, at de nye tal vil blive brugt i forhandlingerne om en førtidspensionsreform.

Siden 2008 har 18-37-årige kunnet få 60 procents tilskud til hjælp mod depression. Over 22.000 unge i brugte sidste år muligheden. Ordningen er så populær, at den sidste år kostede 80 millioner kroner, selv om folketinget kun havde sat det halve af.

- Det har overrasket mig at der har været så stor stigning i det, men jeg tror, det hænger sammen med, at der har været et efterslæb af ubehandlede folk, siger Danske Regioners næstformand, Venstremanden Carl Holst.

57 millioner er sparet

Regionerne fremlægger nu nye beregninger, der viser, at de ekstra udgifter tjener sig hjem. Ifølge dem er der sparet 127 millioner kroner i sygedagpenge, hvis ordningen virker ligeså godt som et tidligere forsøg i Fyns og Århus Amter. Her vendte over halvdelen af sygemeldte tilbage på job efter at have fået psykologbehandling.

På baggrund af beregningerne mener regionerne også, der vil være overskud ved at udvide psykologordningen til alle aldersgrupper. Udvides ordningen vil den ifølge regionernes beregninger give et overskud på 64 millioner på sygedagpengekontoen.

Forhandlinger om førtidspension

Carl Holst håber, folketingspolitikerne vil se på de tal, når de på torsdag mødes for at forhandle om en førtidspensionsreform.

- Den her ordning kan få fat i folk med det samme, få dem vendt i døren og tilbage til arbejdsmarkedet, siger han.

SF's psykiatriordfører Özlem Cekic er enig i regioneres krav og vil tage deres beregninger med i forhandlingerne. Carl Holsts partifælle, Venstres psykiatriordfører Sophie Løhde, har også stor sympati for regionernes ønske, men mener ikke de sparede sygedagpenge kan bruges som finansiering for en udvidet psykologordning.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk