EL: Asmaa og Søvndal skyld i nederlag

Villy- og Asmaa-effekten kostede Enhedslisten dyrt, lyder det fra såvel lokalafdelinger som folketingskandidater. Selv afviser hun at være skyldig i nederlaget.

Villy Søvndal og Asmaa Abdol-Hamid får nu skylden for Enhedslistens dårlige valgresultat. (© DR)

Enhedslisten sætter nu navn på de ansvarlige for valgnederlaget i november: SF's Villy Søvndal og partiets egen Asmaa Abdol-Hamid.

45 lokalafdelinger og 36 folketingskandidater peger i en valgevaluering på, at henholdsvis "Asmaa-effekten" og "Villy-effekten" medførte den vælgerflugt, som har sendt Enhedslisten ned på det nuværende eksistensminimum på fire mandater.

Hendes flagrende holdninger

Enhedslistens græsrødder fortæller således, at de er blevet konfronteret med udsagn og spørgsmål fra vælgerne om tørklædedebatten, at Asmaa Abdol-Hamid ikke ville give hånd til mænd og hendes "tilsyneladende skiftende holdninger til forskellige politiske emner".

Selv om nogle valgte at sætte deres kryds ved Liste Ø netop på grund af Asmaa Abdol-Hamid, så kostede hun imidlertid partiet mere, end det vandt på den muslimske folketingskandidat, lyder konklusionen. Enhedslisten gik tilbage fra 3,2 procent til 2,2 procent og har siden valnederlaget endda svævet under spærregrænsen.

"Villy-effekten"

Det samme gør sig gældende med SF's populære formand, Villy Søvndal. Mens nogle lokalafdelinger og folketingskandidater peger på, at SF's højredrejning fik venstrefløjens vælgere til at se på et alternativ til venstre, så peger næsten alle også på, at der var en "Villy-effekt".

Asmaa afviser kritikken

Selv afviser Asmaa Abdol-Hamid kritikken i valgevalueringen, som splitter Enhedslistens hovedbestyrelse, hvor et mindretal ikke har kunnet stemme for evalueringen. I stedet kritiserer Asmaa Abdol-Hamid - og tre andre medlemmer af hovedbestyrelsen - sidste års beslutning om at indkalde til et ekstraordinært årsmøde for at få omgjort hendes høje placering på kandidatlisten. Et møde som kun blev aflyst, fordi statsminister Anders Fogh Rasmusen forinden udskrev folketingsvalget.

Valgevalueringen kommer, inden Asmaa Abdol-Hamid torsdag endeligt skal beslutte sig for, om hun på ny vil prøve at blive genopstillet ved Enhedslistens kommende urafstemning. Asmaa Abdol-Hamid er i dag førstesuppleant for Johanne Schmidt-Nielsen hos Enhedslisten.