EL er 'alvorligt bekymret', V kalder det 'temmelig desperat' og R jubler: Det siger partierne til Frederiksens udmelding

Venstre og Enhedslisten synes, idéen er langt ude, mens De Radikale er begejstrede.

Det er langt fra alle politiske partier, der hilser udmeldingen fra statsministeren varmt velkommen. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen vil gerne "åbne en diskussion af, om der kan være en bred regering".

Det sker i et interview og en kronik i Jyllands-Posten, nøjagtig fire år efter at Mette Frederiksen på grundlovsdag 2018 fastslog, at Socialdemokratiet gik til valg på en S-regering.

Her til formiddag gentager hun.

- Jeg synes, vi skal afsøge, om vi kan samarbejde endnu mere. Det er lykkedes rigtig godt de seneste tre år, siger statsministeren.

- Vi har i hvert fald en nysgerrighed på at afdække, om man vil kunne lave en regering henover den politiske midte, gentager hun.

Men det er langt fra alle politiske partier, der hilser meldingen varmt velkommen.

Venstre kalder det "temmelig desperat", og det gør Enhedslistens Mai Villadsen "alvorligt bekymret", men hos De Radikale er man meget begejstret for idéen om en regering over midten.

Statsministeren understreger, at det selvfølgelig vil kræve, at man kan mødes om nogle ting rent politisk i et eventuelt samarbejde på tværs af blokkene.

- Det er klart, at det, der vil afgøre det, er, at det er den rigtige politiske retning, siger hun og henviser til blandt andet velfærd, klima og opbakning til Arne-pensionen.

Venstre: Temmelig desperat

Men måske bliver det slet ikke aktuelt at mødes over midten.

Venstre mener i hvert fald, at meldingen virker fordækt. Det skriver politisk ordfører Sophie Løhde i en kommentar til DR Nyheder.

Sophie Løhde (V) er politisk ordfører for Venstre. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Det virker ærligt talt temmelig desperat og lugter langt væk af en kynisk statsminister, der forsøger at købe de Radikale og SF med ministerbiler mod at undgå alvorlige konsekvenser i slipstrømmen på Minkkommissionen, skriver Sophie Løhde.

Og Venstre kan man altså ikke "købe med ministerbiler i et fordækt forsøg på at undslå sig ansvaret for en skandaløs magtudøvelse", skriver hun videre.

- Det er helt vildt, hvis der er nogen partier, der lader sig købe af på den her måde, lyder den kontante melding.

Mette Frederiksen selv siger, at der er en helt oprigtig og ægte intention om at søge det brede samarbejde.

Formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, siger her til formiddag, at meldingen er interessant, men at han "ikke tror på, at Mette Frederiksen mener det".

- Hvis man vil det brede samarbejde, så vis det. Vi byder os altid til. Men jeg kommer ikke til at pege på Mette Frederiksen som statsminister i Danmark, siger Ellemann-Jensen.

Meldingen er også klar fra Konservative:

- Tak, men nej tak, siger partiets leder, Søren Pape Poulsen.

Han gentager Venstres påstand om et røgslør for minkkommissionen, der ventes at aflevere sin beretning senere på måneden. Desuden kalder han det smart, når hun kommer med den udmelding, hun kommer med i dag.

- Vi laver bredt samarbejde hver dag. Men vi binder os på hænder og fødder, hvis vi er med i en regering. Så kan vi kun melde én ting ud.

De Radikale synes, det er rigtig spændende

Hos regeringens støtteparti De Radikale er de meget begejstrede for statsministerens udmelding. De har selv efterspurgt det siden november, påpeger partiets leder, Sofie Carsten Nielsen.

- Jeg synes, det er muligt. Dansk politik har været låst i blokpolitik i årtier. Jeg tror, folk efterspørger, at vi sætter barren på, hvad er det for problemer, vi skal løse.

- Vi har lige vist med det nationale kompromis, hvad man kan, når man sætter sig på tværs af rød og blå blok.

Sofie Carsten Nielsen (R) hilser idéen velkommen.

'Det Nationale Kompromis' er en aftale om en styrkelse af forsvaret, og den var blandt andet kimen til folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet.

Det samme påpeger Mette Frederiksen (S) i Jyllands-Posten. Idéen om en regering hen over midten er dog ny for statsministerens vedkommende.

I 2019, da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (M) foreslog en regering over midten, afviste hun det blankt. Hun var interesseret i en etpartiregering. Og det fik hun.

Men nu har verden ændret sig, mener Frederiksen. Krigen i Ukraine har for alvor vendt op og ned på det hele. Og 'Det Nationale Kompromis' har fået statsministeren til at se anderledes på tanken om en regering, der rummer mere end bare partier fra én blok.

'Jeg synes, regeringen er på vej i en asocial retning'

Den tanke er dog ikke noget, der begejstrer Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

- Jeg synes, regeringen er på vej i en asocial retning. Jeg er rigtig bekymret for det her samarbejde, de nu åbner op for, siger hun.

- Jeg må bare konstatere, at en stemme på Socialdemokratiet nu er en stemme på højrefløjen og deres nedskæringer på velfærden og fodslæbende klimapolitik.

Hun mener, det er potentielt meget dramatisk, og at det trækker i den fuldstændig forkerte retning.

- Det gør mig alvorligt bekymret for, hvor politikken i det her land er på vej hen, siger hun.

Et tankeeksperiment

Hos SF mener de, at det allerede nu er klart, at det kan være svært at forene partier på tværs af rød og blå blok.

- Når jeg hører, Venstre og Konservative allerede afviser det nu, så synes jeg, det er et tankeeksperiment, siger formanden for SF Pia Olsen Dyhr.

- Jeg synes, der er meget stor ståhej for ingenting. Det er jo et tankeeskperiment. Tænk at se SF indgå i en regering med V og K, tilføjer hun.

Men hun hælder ikke allerede nu idéen helt ned ad brættet. Det afhænger af sammensætningen af Folketinger efter et valg, siger hun. Men "SF's mandater går til SF's politik", understreger hun.

Løkke kan godt se sig selv som minister i sådan en regering

- Ja, da helt klart, svarer Lars Løkke Rasmussen (M), der nu er leder for det nye parti Moderaterne, der stiftes i dag, da han bliver spurgt, om han vil tage imod den hånd, som Mette Frederiksen i dag rækker ud.

Men med de reaktioner, som i dag er kommet fra Venstre og Konservative, så mener Løkke "aldrig", det kommer til at ske.

- Medmindre der er et parti som Moderaterne, der kommer i Folketinget, siger han.

- Jeg kan sagtens se mig selv som minister i en regering, hvor jeg ikke selv sidder for bordenden.

Og det gælder også, hvis det er Mette Frederiksen, der har statsministerposten, fortæller den tidligere V-statsminister, der selv luftede samme idé lige inden seneste folketingsvalg i 2019.

Men han påpeger - ligesom Mette Frederiksen - at det afhænger af den politik, man kan blive enige om.

Opdateret klokken 10.22 med kommentarer fra statsminister Mette Frederiksen. Opdateret klokken 11.08 med kommentarer fra SF, K og Jakob Ellemann-Jensen (V). Opdateret klokken 11.49 med kommentarer fra Lars Løkke Rasmussen (M).