EL: Forbyd 'mistænkte' stoffer indtil andet er bevist

Enhedslisten fremsætter nu et lovforslag, der vil forbyde brugen af en lang række stoffer, som er almindelige at finde på supermarkedets hylder.

Enhedslisten vil forbyde stoffer, der er mistænkt for blandt andet at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Jeg er så træt af at høre myndighederne og industrien sige, at vi ikke har beviser nok til at forbyde de her stoffer.

Sådan lyder reaktionen fra Maria Reumert Gjerding, klima- og miljøordfører for EL, efter Miljøstyrelsens forklaring på, hvorfor blandt andet det omdiskuterede stof triclosan stadig er lovligt. Stoffet er mistænkt for at påvirke hovedstørrelsen på drengebørn.

Men Miljøstyrelsen mener, der endnu mangler endelig dokumentation for at forbyde stoffet.

Det vil Enhedslisten ikke vente på:

- De stoffer skal forbydes, indtil det er bevist, at de ikke er skadelige, lyder det fra Maria Reumert Gjerding.

Derfor fremsætter Enhedslisten nu et lovforslag, der skal forbyde 30 kendte stoffer, som forekommer i mange almindelige dagligvarer.

- Vi skal ikke sætte befolkningens sundhed og helbred på spil i årevis, fordi vi skal tækkes industrien og ikke sætte befolkningens sundhed i centrum, siger Maria Reumert Gjerding.

Miljøstyrelsen forklarer, at forskere endnu ikke sikre på, at stoffet rent faktisk er farligt, siger Miljøstyrelsens funktionsleder Elisabeth Paludan.

Men det argument køber Maria Reumert Gjerding ikke.

- De her stoffer viser i dyreforsøg klare tegn på, at de er hormonforstyrrende, kræftfremkaldende, at de påvirker børns udvikling, adfærd og alle mulige forskellige ting, siger hun.