EL og R: Aflys ændringer af gødningsregler

Landbrugspakken bør trækkes tilbage, siger EL og R, der vil have ministeren i samråd.

Enhedslisten og De Radikale vil have miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i hastesamråd, efter en anerkendt forsker ifølge Berlingske sår tvivl om Landbrugspakkens regnemodel for kvælstofudledning.

- Det er dybt alvorligt at bygge hele sin lovgivning på et så usikkert grundlag. Hele Landbrugspakken bør trækkes tilbage, siger Ida Auken, miljøordfører for De Radikale.

Samme melding lyder fra Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding.

- Fundamentet for Landbrugspakken er reelt smuldret. Det er dybt rystende, at den model, der har beregnet Landbrugspakkens miljømæssige konsekvenser, er fejlagtig og utilstrækkelig, mener hun.

- Det kan reelt betyde, at flere tusinde ton ekstra kvælstof ender i vores fjorde, vores natur og drikkevand hvert eneste år som følge af blå bloks landbrugspakke. Det kan få dybt alvorlige konsekvenser for vandmiljøet ved vores kyster og for vores drikkevand.

Forskeren Bjørn Molt Petersen, som tidligere har arbejdet ved Aarhus Universitet, har i et halvt år gennemregnet omfattende dele af Landbrugspakken, skriver Berlingske.

Han konkluderer, at der er væsentlige fejl og usikkerheder bag en afgørende regnemodel for Landbrugspakken.

/ritzau/