EL-profil: Jeg deler den store frustration over S

Skatteordfører Rune Lund er enig i hovedbestyrelsesmedlemmers kritik af Socialdemokratiets nye asyludspil.

Skatteordfører Rune Lund (th.) kan godt forstå frustrationen fra medlemmerne i Enhedslistens hovedbestyrelse. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Medlemmer af Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse taler nu åbent om både et mistillidsvotum, røde linjer og en helt ny statsministerkandidatefter Socialdemokraternes udspil til en ny asyl- og udlændingepolitik.

Tonerne fra Enhedslistens bagland møder forståelse i partiets folketingsgruppe, hvor skatteordfører og gruppeledelsesmedlem Rune Lund erklærer sig ”fuldstændig enig” i kritikken.

- Jeg kan godt forstå den meget store frustration, som flere Hovedbestyrelsesmedlemmer giver udtryk for.

- Jeg er også meget bekymret for den højredrejning, som Socialdemokraterne med det her udspil giver udtryk for, siger han.

For godt en uge siden præsenterede Folketingets største parti, Socialdemokratiet, sit bud på en ny asyl- og udlændingepolitik, der grundlæggende skal gøre op med den måde, som Danmark modtager asylansøgere på.

I stedet for at lade dem være i Danmark, mens sagen behandles, vil partiet i stedet etablere et modtagecenter i et nærområde, hvor flygtningene kan være, mens sagen bliver behandlet.

Men det er et forslag, som skatteordføreren fra Enhedslisten betegner som symbolpolitik og ”uden gang på jord”.

Nye værktøjer skal kunne vælte en rød regering

Enhedslisten vedtog sidste år en ny og mere offensiv parlamentarisk strategi, der har til hensigt at ”skærpe kursen overfor socialdemokraterne”.

I sidste ende kan Enhedslisten beslutte at vælte en socialdemokratisk ledet regering. Det er op til partiets hovedbestyrelse at fastlægge den endelige linje.

Rune Lund understreger, at hovedbestyrelsen kan vælge at bruge værktøjerne – eller lade være.

Men de er nødvendige for at undgå situationer som dem, partiet oplevede under den daværende Thorning-regering.

Her blev et salg af energiselskabet Dong gennemført, ligesom den daværende SRSF-regering greb ind i konflikten mellem KL og Danmarks Lærerforening. Begge dele var Enhedslisten modstandere af.

- Vi vil meget nødigt stå i den situation, at en socialdemokratisk ledet regering vil bruge vores mandater til at komme til magten, men lave alt politik med højrefløjen, konstaterer Rune Lund.

Betyder det i yderste konsekvens, at I vil vælte en rød regering?

- Ja, det vil det kunne være. Hvis en S-ledet regering fører en udlændinge- og indvandrerpolitik, som er i grundlæggende modstrid med menneskerettighederne og de internationale konventioner, så må man bare sige, at det hverken er en politik eller et regeringsgrundlag, som Enhedslisten kan støtte.

Facebook
Twitter