EL: Regeringen sylter nye regler om partistøtte

Enhedslisten anklager regeringen for at have trukket nye regler om partistøtte i langdrag.

Folketingets partier kan modtage under 20.000 kroner i tilskud fra private, virksomheder eller organisationer, uden at giverens navn skal oplyses.

De nye partistøtteregler, der skal skabe mere åbenhed om, hvem der støtter de politiske partier, og som regeringen lovede i regeringsgrundlaget, har lange udsigter.

Ifølge Enhedslisten skyldes det, at regeringen har syltet sit eget løfte til vælgerne.

Regeringen nedsatte i foråret 2014 et udvalg, der skulle have afleveret en rapport om partistøtten efter sommerferien. Rapporten blev angiveligt afleveret i november, men siden har regeringen intet foretaget sig, lyder det fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Støtter med 19.999 kroner

De danske regler siger, at sponsorer ikke skal opgive deres navn, hvis de giver under 20.000 kroner i støtte. Og hvis de giver mere end 20.000 kroner, skal partiet oplyse sponsorens navn, men ikke beløbets størrelse i partiets officielle regnskab.

Men det bliver omgået på flere måder. Blandt andet ved at udbetale 19.999 kroner til de enkelte medlemmers kampagne frem for store beløb til partiet, samt ved at indbetale større beløb via en såkaldt erhvervsklub, der så står som giveren af de nogle gange meget store beløb.

Fremsætter selv forslag

Johanne Schmidt-Nielsen slår fast, at uanset om pengene kommer fra fagbevægelsen eller store virksomheder, eller om de tilfalder rød eller blå blok, så har vælgerne ret til at få det at vide.

- Nu har vi ventet i mere end tre år på, at regeringen satte gang i forhandlinger om nye partistøtteregler. Hvis der ikke meget snart sker noget, fremsætter vi selv en række beslutningsforslag, siger hun.

Enhedslisten foreslår, at alle donationer over 5.000 kroner - om det så er i form af penge eller andre typer af bidrag - skal offentliggøres med navns nævnelse.

Sort plet på omdømme

Danmark er kendt for ikke at have korruption, men ifølge formanden for Transparency International Danmark er reglerne for partistøtte en stor sort plet på det danske omdømme.

- Jeg synes, at vælgerne har krav på at vide, hvem der støtter de partier og kandidater, de overvejer at stemme på. Det er naivt at tro, at der ikke er en sammenhæng mellem privat partistøtte og en efterfølgende upassende indflydelse, siger formand Knut Gotfredsen.

Transparency International Danmark er en underafdeling af den globale, partipolitisk uafhængige organisation Transparency International, hvis overordnede formål er at bekæmpe korruption og bestikkelse.

- Regler ændres ikke i et valgår

Politisk kommentator Hans Engell tror ikke på, at partistøtten bliver ændret i et valgår.

- Partierne har alt for store interesser i klemme til at ville røre ved det følsomme emne i et valgår, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk