EL, SF og S enige om klimaaftale - Østergaard er ikke med

Enighed om en reduktion af drivhusgasser på 70 procent, oplyser tre af partierne ved forhandlingerne.

- Det er rigtigt, at på klimaspørgsmålet var den helt store diskussion et reduktionsmål på 70 procent. Det har været vanvittigt vigtigt for os - der kan vi sætte et flueben, siger Pernille Skipper fra Enhedslisten. (© (c) DR)

SF, Radikale Venstre og Enhedslisten har fået trumfet et centralt klimakrav igennem i forhandlingerne med Socialdemokratiet om en ny regering.

Det fortæller Enhedslisten og SF til DR Nyheder

- Det her er en samlet aftale, så vi er slet ikke i mål med velfærd, økonomisk politik og integration. Men det er rigtigt, at på klimaspørgsmålet var den helt store diskussion et reduktionsmål på 70 procent. Det har været vanvittigt vigtigt for os - der kan vi sætte et flueben, siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, der også tweetede om aftalen under forhandlinger her til aften.

De 70 procent bliver en del af en bindende klimalov, som også SF bekræfter er i hus.

- Vi er i mål med den klimapagt, vi lavede i valgkampen, og det er jo sådan set rigtig godt – for det er det ambitionsniveau, SF gerne vil have, siger formand Pia Olsen Dyhr.

I første omgang ville Socialdemokratiet ikke bekræfte, at de er nået til enighed. Men efter forhandlinger mellem de røde partier her til aften - hvor kun De Radikale udeblev - siger Mette Frederiksen.

- Det er historisk, hvis et nyt flertal forpligter sig til en så stor reduktion af CO2. Det er aldrig før sket i vores historie, at vi har villet forpligte os så meget, som vi har gjort i dag, siger S-formanden.

Med klimapagten omtaler Pia Olsen Dyhr de klimakrav, som Radikale Venstre, SF og Enhedslisten kom med i afslutningen af valgkampen. Krav, som skulle indfries, hvis de skulle gøre Mette Frederiksen (S) til statsminister.

Det centrale krav lød, at Danmark skal formindske udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990.

Desuden vil det betyde, at der skal indføres en bindende klimalov. Klimaloven skal leve op til Paris-aftalen med periodiske opfølgninger.

Og gennembruddet vækker glæde hos SF.

- På det grønne område ser det rigtig godt ud. Jeg blev faktisk svært begejstret for det, fordi det betyder, at det, vi har lovet danskerne i valgkampen, det kommer vi i mål med, siger Pia Olsen Dyhr.

Hos Radikale Venstre ønsker man til gengæld ikke at bekræfte, at man er nået til enighed om 'klimapagten'.

- Vi har hele tiden sagt, at man ikke kan tage det ene område på bekostning af det andet område. Der er noget, der tegner til, at vi kan få en god ambitiøs klimapolitik, men vi er nødt til at få styr på det samlede, ikke mindst økonomiske, fundament, siger politisk leder Morten Østergaard.

Netop klima er på på bordet til forhandlingerne her til aften, hvor Mette Frederiksens tre forhandlingspartnere for første gang var inviteret samtidig. Radikale Venstre har dog valgt at blive væk, da de er utilfredse med fremskridtet i forhandlingerne.

Enhedslisten: En sejr for alle dem, der har demonstreret

Ifølge Enhedslisten skal en stor del af reduktionen findes hos landbruget. Man skal ligeledes se på energieffektivisering, og så skal den samlede danske bilpark omdannes til elbiler, uden at det bliver dyrere at køre i bil.

- Lige nu har vi regeringsforhandlinger, og det betyder, at vi starter med en klimalov og et reduktionsmål, og så skal vi blive enige om en aftale om, hvordan vi kommer derhen, siger hun og fortsætter:

- Det er noget, vi har arbejdet på rigtig længe. Og ikke mindst er det en sejr for de tusindvis af elever, studerende, forældre og bedsteforældre, som har demonstreret, strejket og forsøgt at råbe den tidligere regering op.

Artikel opdateret med Socialdemokratiet, der bekræfter aftale.