EL: Thorning taler med to tunger om EU

Enhedslisten vil have en øjeblikkelig forklaring på, om Danmark agter at tilslutte sig ny EU-aftale.

Enhedslistens Per Clausen vil have en øjeblikkelig forklaring på, om Danmark agter at tilslutte sig ny EU-aftale..

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) taler med to tunger om Danmarks holdning til EU.

For mens hun over for pressen er tilbageholdende med tilslutningen til den nye eurozoneerklæring - så er opbakningen total i selve aftaleteksten.

Sådan lyder kritikken fra gruppeformand Per Clausen, der kræver en øjeblikkelig forklaring fra statsministeren på den nye eurozoneerklæring.

- Statsministeren må øjeblikkelig forklare, at hun ifølge erklæringen fra euroområdets stats- og regeringschefer har erklæret, at Danmark agter at tilslutte sig de nye - meget omfattende - forpligtelser - der ligger i den nye aftale mellem eurolandene, siger han.

Vil have folkeafstemning

I erklæringen står der, at Danmark agter at være en del af processen med at udforme en ny aftale, hvorimod blandt andre Sverige først vil diskutere det i rigsdagen. Og det tolker Per Clausen som en klar tilkendegivelse om dansk tilslutning.

- Jeg ser en klar forskel i, at hun går ind i processen uden først at ville drøfte det i Folketinget. Hvis man først går ind i det her, så er det fordi intentionen er at være med, siger han.

Per Clausen mener, at statsministeren dermed også er gået langt ud over sine beføjelser, fordi det vil kræve en dansk folkeafstemning at få Danmark med, siger han.

- Der er tale om forpligtelser, som ligger langt ud over, hvad en tilslutning til den oprindelige euro ville have betydet, siger han.

- Derfor er der tale om et soleklart brud på euroundtagelsen og en total opgivelse af Danmarks mulighed for at føre en selvstændig økonomisk politik, siger Per Clausen.

Helle Thorning-Schmidt ville fredag morgen på et pressemøde endnu ikke sige, om Danmark kan og vil gå med i det nye samarbejde, der skal etableres blandt de 17 eurolande.

- Det virker ikke som om, hun har taget ligeså mange forbehold, når hun snakker med EU-lederne, som når hun snakker med medierne. Hun snakker med to tunger, og det er vi desværre ikke uvante med i EU-politikken, siger Enhedslistens gruppeformand.

/ritzau/