EL: Uklogt at sende kampfly til Baltikum

Danmark skal ikke bidrage til en optrapning af konflikten med Rusland, men Enhedslisten.

- De her lande (de baltiske lande, red.) er medlem af Nato, og det ved Rusland godt, derfor er det også fuldstændig usandsynligt, at Rusland invaderer dem, som jeg vurderer det, siger Nikolaj Villumsen.

Enhedslisten mener, at Danmark bidrager til en optrapning af konflikten med Rusland ved at sende kampfly til Baltikum.

- Jeg synes det vil være en meget uklog beslutning af Danmark, hvis vi bidrager til en optrapning af den konflikt, der er lige nu.

- Det er det sidste, vi har brug for, og det bør Danmark ikke bidrage til, siger Nikolaj Villumsen, forsvarsordfører for Enhedslisten.

Torsdag kom det frem, at Danmark planlægger at sende seks F16-fly til de baltiske lande Estland, Letland og Litauen for at patruljere landenes grænser til Rusland.

Danmark har tidligere deltaget i missionen

Ifølge DR Nyheders oplysninger er der tale om, at flyene skal deltage i den løbende indsats af NATO i Baltic Air Policing, hvor Danmark har deltaget flere gange med kampfly. Første gang var i 2004 og senest fire måneder sidste år, hvor Danmark var der for fjerde gang.

Det er tilsyneladende en udvidelse af missionen, og planen er, at flyene skal være på vingerne derovre den 1. maj og frem til udgangen af august.

Men på grund af den anspændte situation mellem USA og EU på den ene side og Rusland på den anden, efter Rusland annekterede Krim for nylig, mener ordføreren at tidspunktet for dansk deltagelse er særligt dårligt.

EL: Forkert vej

- Lige nu står vi i en situation, hvor der er en oprustning fra russisk side og desværre også fra Natos side, og det, synes jeg, er den forkerte vej at gå.

- Vi har brug for politiske forhandlinger og selvfølgelig klar kritik af Ruslands fremfærd på Krim, men ikke en oprustning, der i værste fald kan føre til en atomkrig med russiske atomvåben på den ene side, og det er ikke i Danmarks interesser, siger Villumsen.

De baltiske lande har tidligere udtrykt bekymring over Ruslands fremfærd i Ukraine og annekteringen af Krim, men Nikolaj Villumsen mener ikke, at man skal vise solidaritet med landende ved at sende danske fly til at patruljere deres grænser.

Usandsynligt at Rusland invaderer

- De her lande (de baltiske lande, red.) er medlem af Nato, og det ved Rusland godt, derfor er det også fuldstændig usandsynligt, at Rusland invaderer dem, som jeg vurderer det.

- Men et dansk militært bidrag kan jo bidrage til, at der kommer en tilspidset situation, hvor nogen handler uklogt, og det bør vi fra dansk side for alt i verden forsøge at undgå, siger Nikolaj Villumsen, der ikke har modtaget en orientering om sagen fra regeringen, men kender den fra pressens dækning.

Regeringen orienterer Folketingets partier på et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag klokken ni. Her er der blot to ting på dagsordenen: Ukraine og internationale operationer.

Facebook
Twitter