EL undersøger ros af Blekingegadebanden

Enhedslistens top vil nu undersøge, om det skal have konsekvenser, at et medlem udtalte hyldest til Blekingegadebanden.

Folketingsmedlem og medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse, Stine Brix, siger, at partiets forretningsudvalg nu vil se nærmere på et medlems udtalelser om Blekingegadebanden.

- Medlemmer af Blekingegadebanden er i sandhed idealister, som jeg kun kan misunde deres handlekraft og solidaritet med dem der ikke - som os - er født til velfærd fra vugge til grav og en form for demokrati, vi tager for givet.

Sådan skrev medlem af Enhedslisten - og suppleant til den magtfulde hovedbestyrelse - Mogens Duclos Julsdorf i 2010 på hjemmesiden modkraft.dk. Det skriver bt.dk i dag.

Og om sådan en udtalelse skal have konsekvenser, vil Enhedslistens top nu tage stilling til.

- Jeg og Enhedslisten tager skarpt afstand fra Blekingegadebanden og deres handlinger. Det, de gjorde, var modbydeligt. Nu må vores forretningsudvalg se på den her sag og tage stilling til den videre proces, skriver Enhedslistens medlem af Folketinget og hovedbestyrelsen, Stine Brix i en skriftlig kommentar til ritzau.

EL tager kraftig afstand

Blekingegadebanden begik politisk kriminalitet gennem en lang årrække. Bandens mest kendte forbrydelser er røveriet mod posthuset i Købmagergade i København tilbage i 1988.

Her slap Blekingegadebanden afsted med 14 millioner kroner og samtidig blev en politibetjent dræbt efter at være blevet skudt i hovedet med et oversavet jagtgevær.

Og det er på ingen måde noget, som Enhedslisten hylder, siger Stine Brix.

- Jeg vil gerne understrege, at de holdninger, som den omtalte person er citeret for, på ingen måde er i overensstemmelse med Enhedslistens politik. Jeg vil på det kraftigste tage afstand fra de holdninger, som han har givet udtryk for, siger Stine Brix til ritzau.

I løbet af sommeren har der i og omkring Enhedslisten været stor diskussion om, hvor vidt vi står over for en revolution. Medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelsen har talt om at om at afskaffe børsen, bankerne og politiet.

Det seneste har partiets politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen dog afvist med henvisning til, at Enhedslisten er i gang med at forny deres principprogram.