EL-veteran kalder borgmesters sygemelding 'helt rimelig'

Borgmester i København Ninna Hedeager Olsen (EL) er sygemeldt med fuld løn på fjerde måned efter anklager om voldtægt til en fest i hendes hjem.

Enhedslistens Per Clausen mener ikke, at reglerne skal ændres. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

At politikere i for eksempel byråd og Folketinget uden videre dokumentation kan sygemelde sig i adskillige måneder med fuld løn er ikke et problem.

Det mener i hvert fald Per Clausen, der er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse samt tidligere medlem af Folketinget for partiet.

- Jeg synes, at det at kunne melde sig syg og få sygeorlov er rimeligt nok. Men jeg synes, at man håndterer reglerne om sygedagpenge urimeligt stramt i forhold til resten af befolkningen, siger Per Clausen til Ritzau:

- Men retten til at melde sig syg, når man er syg, er helt rimelig. Og det er for mig at se det, der er tale om i den konkrete sag, siger Per Clausen, der også er medlem af byrådet i Aalborg for Enhedslisten.

Sygemeldt i fire måneder uden modkrav

Debatten om politikere, der sygemelder sig uden modkrav, er begyndt at rulle, efter det onsdag var fire måneder siden, at teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen (EL) meldte ud, at hun ville "trække stikket i en kortere periode".

Borgmesteren skrev selv om sygemeldingen på Facebook, der kom i kølvandet på anklager om voldtægt til en fest i borgmesterens hjem.

- Jeg er dybt berørt. Det foregik i mit hjem. Jeg kender parterne. Det vigtigste for mig har været at tale med offeret, støtte hende og at få hende til at erkende, at hun er uden skyld, skrev hun blandt andet i opslaget.

Ninna Hedeager Olsen har ikke skulle dokumentere noget for at blive sygemeldt, og hun modtager sin fulde månedsløn på over 100.000 kroner uden modkrav.

Kommunen betaler for to lønninger

Eftersom Enhedslisten København har udnævnt en stedfortræder for borgmesteren, betaler kommunen to borgmesterlønninger.

Det er endnu uvist, hvad borgmesteren fejler, og derfor mener Jonas Bjørn Jensen, der er politisk ordfører for Socialdemokratiet i København, at borgmesteren skylder at fremlægge dokumentation for, hvad hun egentlig fejler.

- Enhedslisten er altid dem, der kritiserer særlige privilegier til politikere. Nu står vi i en sag, hvor Enhedslisten ikke lever op til krav, som helt almindelige mennesker i almindelige job har, siger han til Ritzau.

Som minimum bør borgmesteren derfor vise dokumentationen til Borgerrepræsentationens sekretariat, mener Jonas Bjørn Jensen.

Ninna Hedeager Olsen kan ifølge reglerne være sygemeldt i ni måneder med fuld løn uden modkrav.

Ikke stor interesse for at ændre i reglerne

Enhedslisten går ifølge Per Clausen ind for, at politikere ikke skal stilles bedre end almindelige borgere. Men appetitten på at ændre reglerne for politikerne er lille.

- Vi vil hellere koncentrere os om de urimelige vilkår, som andre borgere bliver budt, når de er sygemeldt, siger han.

Så du så gerne, at almindelige lønmodtagere kunne meddele deres arbejdsgiver, at de var sygemeldt på ubestemt tid med fuld løn uden noget modkrav?

- Nej, det har jeg sådan set ikke sagt. Det, jeg har sagt, er, at vi synes, at almindelige menneskers vilkår, når de er syge, er urimeligt stramme.

Kan være 'stødende' for almindelige borgere

Et andet medlem af partiets hovedbestyrelse, Vibeke Syppli Enrum, finder imidlertid reglerne for politikerne for lempelige. De kan være "stødende" for almindelige borgere, mener hun.

- For mig er det et moralsk spørgsmål. Og der mener jeg, at vi som politikere i Enhedslisten skal passe vældig meget på, at vi ikke tiltager os nogle privilegier, som vi formelt har ret til, men som andre mennesker ikke har ret til, siger Vibeke Syppli Enrum.

Hun understreger, at hun udtaler sig generelt og ikke om den konkrete sag.

Det er forsøgt at få fat i adskillige af de 24 medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse, men ingen andre end de to citerede har ønsket at medvirke.

Heller ikke Enhedslisten København har ønsket at stille op til interview, mens partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, ikke er vendt tilbage på henvendelsen.

Hun har tidligere henvist til Enhedslisten København med den begrundelse, at "det er deres bord, ikke mit".

I et skriftligt svar til Ritzau i går oplyste Enhedslisten, at Ninna Hedeager Olsen har meddelt, at hun er tilbage igen, efter retssagen om voldtægten er slut. Den finder sted den 28. august.

/ DR Nyheder /

Opdatering: Artiklen er opdateret med ny overskrift, så det klart fremgår, at Per Clausen forholder sig til Ninna Hedeager Olsens konkrete sygemelding, som han tegner som rimelig, og ikke politikernes særregler i forhold til dokumentation for sygemeldinger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter