EL: Vi aner ikke, om DONG-aktier nogensinde bliver beskattet

Enhedslisten venter på en lang række svar fra regeringen i sagen om frasalget af DONG.

Enhedslistens finansordfører Frank Aaen forstår ikke frasalget af DONG til Goldman Sachs.

Det er hat og briller, at regeringen og de borgerlige vil sælge en del af DONG til den amerikanke investeringsbank Goldman Sachs. Det mener Enhedslisten.

Ikke mindst efter det er kommet frem, at de nye ejere får adresse hos Ugland House i Cayman Islands og 1209 North Orange Street i Delaware.

Begge adresser er berygtede skattely for hundredtusindvis af firmaer fra hele verden.

- Først vælger man et rygteselskab som Goldman Sachs. Så er det placeret i skattely i Luxembourg, og så er de ultimative ejere åbenbart placeret i andre skattely, siger Frank Aaen, finansordfører for Enhedslisten.

Han ser to problemer, hvis et frasalg af DONG ender i skattely.

- Det ene er, at vi ikke ved, hvem der kommer til at eje aktierne ultimativt. Det fortaber sig langt ud i intetheden. Det andet er, at vi ikke kan være sikker på, at de værdistigninger, der kommer til at ske på aktierne, overhovedet bliver beskattet, siger Frank Aaen.

Fik bøde på tre milliarder

Folketinget diskuterer lige nu en aftale, der betyder, at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs bliver medejer af DONG. Goldman Sachs køber nye aktier i DONG for otte milliarder kroner og overtager 19 procent af aktierne.

Goldman Sachs har fået kritik for sine arbejdsmetoder under finanskrisen, bl.a. fordi investeringsbanken har tjent rigtig rigtig godt på at sælge et investeringsprodukt, der kostede kunderne milliarder af dollar og senere betød konkurser.

Det betød, at Goldman Sachs senere fik en bøde på tre milliarder kroner for at have misinformeret kunder.

Kritikere af frasalget til Goldman Sachs mener også, at med aftalen høster investorerne profitten, hvis det går godt, og hvis det går skidt, betaler skatteyderne.

Nu er det så kommet frem, at Goldman Sachs aktier ender hos et underselskab til Goldman Sachs på Cayman Island.

- Vi har spurgt til skattekonsekvenserne af den her konstruktion, men har fået at vide, at der ikke er nogen problemer i det. Men vi har også fået at vide, at man ikke har spurgt Skat, om de mener, at der er nogle problemer, siger Frank Aaen.

Tirsdag i næste uge skal finansminister Bjarne Corydon (S) i samråd om sagen.

Dr.dk forsøger at få en kommentar fra regeringsordførerne.