Elbæk dropper Facebook efter Netflix-dokumentar

Ekspert mener, at han blot flytter problemet og kalder forsøget for et pseudoeksperiment.

Farvel til direkte kontakt med 57.000 følgere og potentielle vælgere.

Det er det valg, som Alternativets leder, Uffe Elbæk, har taget for det næste halve år. Beslutningen kommer i kølvandet på Netflix-dokumentaren The Great Hack.

- Da jeg så The Great Hack, var det dråben, der fik bægeret til at løbe over, fortalte partilederen i aftes, da han var gæst i Aftenshowet.

Dokumentaren dykker ned i Facebook-skandalen om analysefirmaet Cambridge Analytica fra sidste år.

Det britiske selskab havde uden samtykke indsamlet data om millioner af brugere og brugte informationerne til at påvirke vælgere. Det kan have haft betydning for både Donald Trumps valgsejr i 2016 og briternes beslutning om at forlade EU.

Og selv om Cambridge Analytica-siden er lukket, og Facebooks chef Mark Zuckerberg har stået skoleret i både Kongressen i USA og i EU og lovet bod og bedring, tager Uffe Elbæk nu en pause fra det sociale medie.

- Jeg er nødt til at handle på det. Jeg kan ikke bare få det præsenteret uden at gøre noget. Jeg ved godt, at problemet er meget større end Facebook, men jeg tænkte, hvad jeg kunne gøre, siger han.

Flytter til blog

Uffe Elbæk forsøger nu at få sine følgere til at flytte med over på en blog.

- Først tænkte jeg, at jeg lukker skidtet. Så sagde mine medarbejdere: "Det gør du i hvert fald ikke. Er du klar over, at det er 57.000, du ikke længere kan kommunikere med?"

- Og det er også rigtigt. Facebook er et fantastisk kommunikationsredskab. Det er dilemmaet. Så kom forslaget om i stedet at holde en pause. Jeg vil gå ud af Facebook og forsøge at få mine følgere med over på en blog, som jeg selv styrer, siger Uffe Elbæk.

Digital rådgiver i Elberth Kommunikation Benjamin Rud Elberth er ikke umiddelbart imponeret over forsøget.

- Det er et pseudoeksperiment. Når han åbner en blog på nettet, lægger han sig ind under Google. Når vi googler Uffes blog, lægger vi også spor og data på nettet. Og det er det, som Elbæk vil beskytte sig selv og sine følgere mod. Så han tager bare og flytter os fra en slem kasse til en anden, siger Elberth til Aftenshowet.

Det erkender Uffe Elbæk.

- Han har ret, og det er et dilemma. Ja, der vil blive dannet spor, hvis jeg laver en blog. Men nu bliver jeg nødt til at reagere på Facebook. Det er vigtig at understrege, at det er et politisk problem. Vi skal lave lovgivning, der gør, at vores personlige oplysninger bliver beskyttet, siger han.

Hvem ejer dine data på Facebook? Dig selv? Facebook? Eller måske kan dine venner ligefrem snuppe dine personlige data og stikke dig til andre? Se Nikolaj Sonnes, vært på DRs teknologiprogram So ein Ding, video fra foråret 2018, hvor Facebook-skandalen var på sit højeste: