Elbæk fløj 40 gange på tre år: 'Jeg vil flyve, når det er nødvendigt'

Efter anklager mod Alternativet om hykleri, lægger Uffe Elbæk nu alle sine flyrejser frem.

Uffe Elbæk har tidligere været medlem af de Radikale, før han i 2013 stiftede partiet Alternativet sammen med Josephine Fock, der forlader Folketinget efter nuværende valgperiode. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

I går var Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, gæst i Deadline. Her lovede han på spørgsmål fra programmets vært at fortælle, hvor mange flyture han har været på, siden Alternavet og han selv kom i Folketinget i 2015.

Og det gør han nu.

Facebook skriver han således, at han siden 2015 har foretaget i alt 40 flyrejser. De fordeler sig, ifølge Uffe Elbæk, således:

  • 7 private ferierejser med fly – alle til destinationer i Europa

  • 17 rejser, hvor han var inviteret til konferencer eller lignende, hvor arrangøren betalte rejsen.

  • 1 rejse i Folketings-regi – til FN’s generalforsamling

  • 14 rejser for Alternativet, herunder en del rejser for at starte Alternativet i Norge, Sverige og England.

  • 1 rejse i privat faglig sammenhæng

'Klimahykleri'

Som en del af en grøn omstilling har Alternativet ofte fortalt, at man skal foretage færre flyrejser. Derfor vakte det kritik, da folketingspolitikeren Carolina Magdalena Maier af bloggen Free Speech Blog blev afsløret i at have fløjet 20 gange på tre år. 'Klimahykleri' blev det kaldt i en leder i avisen Information, og hun har siden undskyldt.

- Hver eneste gang, jeg har været på en arbejdsrejse, har der ligget en grundig faglig og politisk overvejelse bag. Ikke mindst med målet om at opbygge de helt rigtige, internationale samarbejdsrelationer for Alternativet, skriver Uffe Elbæk på sin Facebook.

Vil ikke flyve mindre i professionelle sammenhæng

DR Nyheder fanger ham her til aften for at få uddybet opslaget.

Er 40 rejser på tre år ikke ret mange rejser?

- Hvis man er privatperson, er det rigtig mange. Men Alternativet var i vores tidlige opstart, så vi skulle etablere alle vores internationale relationer, og det kræver selvfølgelig rejser. Jeg står ved alle prioriteringer, jeg har lavet. I år er antallet dog markant lavere, da relationerne er opbygget, og så kan en række af møderne afholdes på en anden måde.

Men er Alternativet og Alternativets relationer vigtigere end klimaet og kloden?

- Vi skal selvfølgelig deltage i ting som COP21 om, hvordan vi får Paris-aftalen igennem - eller FN-diskussioner. Selvfølgelig skal man være der. vi skal være med til at træffe beslutninger om at få planeten i den rigtige retning på det store niveau. Danmark kan ikke fungere uden internationale relationer.

Har du tænkt dig at flyve mindre?

- Jeg vil ikke flyve mindre i professionelle sammenhæng. Jeg vil flyve det, der er nødvendigt, og selvfølgelig klimakompensere. Til mine personlige rejser vil jeg overveje tog. I år har jeg stort set kun brugt kollektiv transport, når det handlede om min egen private transport. Jeg tog for eksempel tog til Frankrig i sommerferien og til Sverige i efterårsferien. Og der er dog et paradoks: Med tog til Frankrig tog det to dage, og prisen var dobbelt så høj som med et fly. Der er en kæmpe ubalance. Vi skal have gjort det billigere at køre i tog og dyrere at flyve.

Hvis vi alle skal skære ned på flyrejser for at redde kloden, så gælder det vel også partier - som dit eget – selvom der er et fagligt formål?

- Vi skal alle overveje, om der er fagligt gode grunde til at rejse. Men der er masser af gode grunde - som at at indgå aftaler og dele viden, for eksempel.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk