Elbæk og Alternativet har fået penge fra skattelylande

Før folketingsvalget i 2015 modtog Alternativet 450.000 kroner fra fond med adresse i Gibraltar og Luxembourg.

Før folketingsvalget i 2015 modtog Alternativet 450.000 kroner fra fond med adresse i Gibraltar og Luxembourg. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2017) (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Alternativets valgkamp i 2015 blev støttet med 450.000 kroner, som blev overført af en fond fra de to skattelylande Gibraltar og Luxembourg.

Det skriver Ekstra Bladet.

Partiets presseafdeling bekræfter i en mail til Ekstra Bladet at have modtaget pengene.

Pengene blev doneret personligt af den danske rigmand og iværksætter Ditlev Bredahl, som bor i London. 299.950 kroner gik til landsorganisationen, og 150.000 kroner gik til en storkreds.

Ditlev Bredahl har ifølge Ekstra Bladet et eller flere postboksselskaber i skattelyet Gibraltar under navne som KickAss Capital og Danmai Limited.

Alternativets presseafdeling oplyser til avisen, at pengene ikke kommer fra de to nævnte selskaber men fra et foretagende, som hedder The Xi'an 2009 Trust.

Til Ekstra Bladet oplyser Alternativet, at pengene er kommet i to portioner: Fra Gibraltar og Luxembourg til en konto i Arbejdernes Landsbank i Danmark.

Efterfølgende er pengene blevet overført til Alternativets konto i Merkur Andelskasse.

Elbæk: "Max ærgerligt"

Alternativets leder, Uffe Elbæk, skriver på Facebook, at det er "max ærgerligt", at partiet i valgkampen i 2015 modtog 450.000 kroner fra de to skattelylande Gibraltar og Luxembourg.

Men selv om partilederen erkender, at man har modtaget skattelypenge, mener han ikke, at pengene nu skal leveres tilbage.

- Nu er der måske nogen, som vil spørge, om vi vil sende pengene tilbage?

- Det gør vi ikke. For det er da langt bedre, at de er blevet brugt på den grønne omstilling i Danmark end i et skattelyland. Pengene er i øvrigt også brugt for længst - og vi synes ikke pengene skal tages fra vores medlemmer, skriver Elbæk.

Elbæk vil kontrollere bedre i fremtiden

Partilederen undskylder overførslen med, at der ikke har været en ordentlig sikkerhedsprocedure.

- Vi må bare konstatere, at vores sikkerhedstjek dengang simpelthen ikke var dybt nok. Det skal vi selvfølgelig gøre alt for ikke er tilfældet fremadrettet, skriver Elbæk.

Tilbage i 2015 gav Uffe Elbæk ifølge Ekstra Bladet et interview til Information om Alternativets to pengemænd: Urtekram-millionæren Ross Jackson og Ditlev Bredahl. Dengang sagde Elbæk følgende:

- Det er ikke et problem for os. Vi er rigtig glade for generøsiteten og meget stolte af at stå sammen med Ross og Ditlev.

- Og så er det jo helt klart, at vi aldrig ville tage imod penge i den størrelsesorden, hvis ikke vi havde et værdifællesskab med dem.

/ritzau/