Elbæk-sagen dag for dag

Her kan du se et overblik over sagen, der fik kulturminister Uffe Elbæk (R) til at gå af som minister.

Uffe Elbæk meddelte onsdag eftermiddag, at han trækker sig som minister. (Foto: Jens Nørgaard © Scanpix)

Uffe Elbæk (R), der nu har valgt at trække sig som kulturminister, har været under massivt pres siden fredag i sidste uge.

Sagen handler om Uffe Elbæks politiske samarbejde med cirkusskolen AFUK, som han også har en personlig tilknytning til.

Her kan du se udviklingen i sagen dag for dag.

* Fredag d.30.november 2012

Dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, viser, at kulturministeren har brugt 180.000 kroner på fem middagsselskaber og underholdning på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK) - et uddannelsessted, hvor han selv tidligere har siddet i bestyrelsen, og hvor hans registrerede partner, Jens Pedersen, desuden er ansat den dag i dag.

Læs mere her

* Lørdag d.1.december 2012

Historien kører massivt i alle medier. Uffe Elbæk siger allerede lørdag morgen, at han vil forklare sig hurtigst muligt. Det gør han blandt andet ved at invitere støttepartiet Enhedslisten til orienteringsmøde i Kulturministeriet.

Enhedslistens kulturordfører Jørgen Arbo Bæhr er glad for orienteringen, men vælger at indkalde ministeren i et samråd for at få en mere uddybende forklaring.

Læs mere her

* Søndag d. 2.december 2012

Uffe Elbæk indkalder nu også Folketingets andre partier til orienteringsmøde. Dansk Folkeparti og Venstre møder op i Kulturministeriet og er meget kritiske.

Venstre siger, at de vil have en uvildig undersøgelse af sagen. Dansk Folkeparti er utilfredse med, at ministeren ikke forklarer sig offentligt.

Læs mere her

Samme dag kommer det frem, at Uffe Elbæks mand er blevet ansat som skolesekretær på AFUK, uden stillingen er blevet slået op.

Læs mere her

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger søndag aften, at hun har fuld tillid til Uffe Elbæk.

* Tirsdag d. 4.december 2012

Uffe Elbæk er indkaldt i samråd, hvor der er massivt fremmøde fra Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten.

Samrådet varer fire timer, og Folketingets Kulturudvalg bliver under samrådet enige om, at de vil have Rigsrevisionen til at undersøge sagen.

Under samrådet kommer det frem, at efter Uffe Elbæks mand blev ansat på cirkusskolen AFUK advarede en embedsmand i Kulturministeriet om, at Uffe Elbæk ikke burde afholde flere arrangementer på AFUK.

Herefter afholder Uffe Elbæk ikke flere arrangementer på stedet, men hans politiske modstandere mener, at oplysningen om advarslen fra embedsmanden burde have været lagt frem noget før.

Læs mere her

* Onsdag d. 5.december 2012

Hverken Uffe Elbæk eller De Radikales leder Margrethe Vestager møder op til partiets gruppemøde på Christiansborg.

Onsdag eftermiddag meddeler Uffe Elbæk på sin Facebook-profil, at han træder af som minister.

Uffe Elbæk skriver:

- Jeg har her til eftermiddag truffet en meget svær, men rigtig beslutning, og har meddelt statsministeren, at jeg ønsker at trække mig som kulturminister.

- Når beslutningen var svær, er det fordi, at jeg elsker mit job, mine kollegaer i ministeriet og mit ministerområde. Når det er rigtigt, er det fordi, at jeg ikke kan have, at den aktuelle sag om min prioriteringer i forhold til AFUK skal skygge for det vigtige regeringsprojekt partierne er i gang med at realisere sammen.

- Jeg er samtidig glad for, at rigsrevisionen skal undersøge hele sagsforløbet, så der kan blive sat et ordentlig punktum for den diskussion, som har præget hele mediefladen de sidste dage. Som jeg har sagt hele vejen igennem, beklager jeg forløbet om AFUK.

- Jeg har lagt alle informationer frem og har på intet tidspunkt truffet beslutninger, der har karakter af vennetjenester og nepotisme. Jeg håber med min beslutning også at stoppe den medieopmærksomhed, der har været på min mand.

- En ting er at man som politiker skal indgå i den aktuelle medieopmærksomhed. Noget andet er, at det også bliver ens mands lod. Det ønsker jeg ikke. Derfor har jeg truffet den beslutning jeg har. For at stå op for regeringsprojektet og min mand.

Facebook
Twitter