Elbæk: 'Vi er mange, der overvejer situationen - og formen for et eventuelt nyt politisk initiativ'

Men de fire "frie grønne stemmer" bliver ikke et nyt parti, fastslår Elbæk.

Uffe Elbæk forlod sit parti, Alternativet, i starten af marts efter ugers strid og intern splittelse. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Sammen med tre tidligere partifæller fra Alternativet meldte Uffe Elbæk sig for godt to uger siden ud af det projekt, han selv har skabt.

I dag har de fire løsgængere annonceret en form for alliance, et politisk samarbejde, der "absolut ikke er noget nyt parti".

Og hvad så nu? Det er spørgsmålet til Uffe Elbæk, der faktisk selv grubler over spørgsmålet. Lidt er han sikker på.

- Vi har brug for at reflektere over tingene. Hvad har vi lært af Alternativet? Hvad kan vi tage med videre? Hvilken form skal et eventuelt nyt politisk initiativ tage?

Men han vil ikke svare på, om der kommer et nyt initiativ.

- Det er så tidligt, at man skal være varsom med at konkludere noget på forhånd, siger Uffe Elbæk.

Alligevel er han med egne ord spændt og fuld af forventing.

Fri til at gøre, hvad man vil

Samarbejdet mellem ham selv, Rasmus Nordqvist, Sikandar Siddique og Susanne Zimmer, der forlod Alternativet sammen, beskriver han som et kontorfællesskab.

- Vi har valgt at have kontor dør om dør, at vi mødes en gang om ugen og aftaler, hvad vi mener og skal stemme i salen. Vi har lagt os et sted midt imellem at være løsgængere og et parti, forklarer Uffe Elbæk.

Ingen af de frie grønne stemmer er bundet af noget, men kan kaste sig over de projekter, de vil - eller for den sags skyld melde sig ind i en anden gruppe. Den økonomiske støtte fra Folketinget til de fire medlemmer ændrer sig heller ikke.

- Man må gøre, hvad man vil. Men hvis der er nogle, der får gode idéer, er det også okay at lave noget sammen, siger Uffe Elbæk.

Bliver I til et parti på et tidspunkt?

- Nej, vi fire bliver ikke til et parti.

Udelukker intet

Uffe Elbæk fortæller, at han lige nu har det meget godt med udsigten til det åbne politiske forhold. Hvad der kan vokse ud af det, må tiden vise, siger han.

- Der er nogle af os, der har lyst til at lave noget nyt. Andre vil absolut ikke.

- Vi har brug for at reflektere over, hvad vi fik ud af de syv år, vi var i Alternativet, forklarer Uffe Elbæk og mener med "vi" både de andre løsgængere men også folk, der tidligere har været en del af Alternativets organisation udenfor Christiansborg.

- Vi er mange centrale folk, som overvejer situationen: Hvad gør vi nu? Hvad bruger vi alle de erfaringer til? Hvor det bevæger sig hen, er alt for tidligt at sige noget præcist om.

På den ene side udelukker Uffe Elbæk intet. På den anden side afviser han alle fremtidsscenarier.

- Jeg har overhovedet ikke sådan en fikseret dagsorden om, at det skal ende det ene eller andet eller tredje sted, men jeg har lyst til at samle op på de ting, vi lærte i Alternativet, siger han.

Han påpeger, at de værdier og ambitioner, der var årsag til, at han startede Alternativet, jo ikke forsvinder fra den ene dag til den anden.