Elbæk vil trække en streg i sandet i Alternativet: 'Det er uværdigt at sprede rygter'

Den seneste tids kritik har handlet om egoer og persondrama, mener partilederen.

Partileder Uffe Elbæk brugte sin tale på Alternativets landsmøde til at trække en streg i sandet: Det er uværdigt at sprede udokumenterede rygter, siger han efter kritik fra tidligere partifæller. (Foto: Carsten Bundgaard © Scanpix)

Hvert syvende medlem er forsvundet på to år. Ledelsen bliver beskyldt for topstyring og magtmisbrug. Senest har to hovedbestyrelsesmedlemmer smækket med døren. Og den seneste Epinion-måling for DR halverer partiet til 2,4 procent.

En del af Alternativets problemer er "totalt selvforskyldte", siger politisk leder Uffe Elbæk under sin tale til omkring 400 fremmødte partifæller til partiets landsmøde i Odense.

- Vi har selv lagt snubletråde ud foran os. Jeg håber bare, at vi inden valget finder på en rigtig nice dans, så vi kan hoppe over de der snubletråde, siger Uffe Elbæk.

En del af kritikken fra en række eks-alternativister går på, at medlemmerne ikke bliver inddraget i den politiske proces, og at kritik bliver tysset ned. Men Uffe Elbæk affejer fuldstændig kritikken.

- Jeg synes stadigvæk, at vi er det mest gennemsigtige parti overhovedet – med alle de børnesygdomme, al den bøvl og de uenigheder, der kan være. Vi bliver ved med at forfølge ambitionen om at udvikle en ny politisk kultur. At politik kan være noget andet.

- Lever vi så selv op til de ambitioner? På en god dag, ja. På en dårlig dag, nej. Men vi har ikke opgivet ambitionen, siger Uffe Elbæk fra scenen, hvor han fortsætter:

- Når det er sagt, synes jeg også, at der er brug for at trække en streg i sandet. Fordi der sker nogle ting i Alternativet, som jeg mener er uværdige for os. Det er uværdigt at sprede udokumenterede rygter og dele fortrolige oplysninger med tredjepart.

Senest har hovedbestyrelsens kasserer meldt sig ud og meldt en mistanke om regnskabsrod i partiet til Folketingets Præsidium. Tidligere kulturborgmester i København Niko Grünfeld har i en intern mail, der blev lækket til Jyllands-Posten, efterlyst "synlig konsekvens" efter flere år med læk, anonym kritik og personopgør.

På landsmødet i Odense siger Uffe Elbæk fra scenen:

- Vi kan være politisk uenige, og lad os bare få flere politiske konflikter. Men jeg oplever, at det et langt stykke hen ad vejen handler om egoer, personlige dramaer, misforståelser og en uordentlighed.

'Medlemmerne skal have større indflydelse'

Flere af alternativisterne brugte landsmødet i den grønklædte Dok5000 på havnen i Odense i dag til at lufte deres utilfredshed med en manglende medlemsinddragelse.

- Vi føler, at alle vores synspunkter mangler at blive videreført på Christiansborg i tilstrækkelig grad, siger Ove Kjær Kristensen fra Vejle.

Så du mener, at der er noget om kritikken, at Christiansborg tromler baglandet?

- Ja, det synes jeg godt, der kan være. Jeg håber, medlemmerne kan få større medindflydelse, for det fortjener vi. Vi har et fantastisk godt arbejde ude i lokalafdelingerne, siger han.

Siden landsmødet for to år siden, hvor Alternativet rundede 11.000 medlemmer, har partiet mistet hvert syvende medlem, så alternativisterne nu tæller under 9.300.

- Når folk forlader et parti, må man jo forsøge at finde ud af, hvad årsagen er. Det må man prøve at lytte til, hvis der er noget, der skal gøres bedre, siger Finn Dyrby Hansen fra København.

- Det har vist sig at knirke i nogle af leddene, og så må man lytte til kritikken og rette op på det, der eventuelt bør rettes op på, tilføjer han.

Elbæk: 'Vi har en vigtig samtale til gode'

Der er mange politiske kommentatorer og modstandere, der meget gerne vil skrive nekrologen over Alternativet allerede, mener Uffe Elbæk at vide.

Partiformand Uffe Elbæk taler med medierne på Alternativets landsmøde i Dok5000 i Odense, lørdag den 27. april 2019. (Foto: Carsten Bundgaard © Scanpix)

- Hvis jeg læser aviserne, så må man forstå, at vi befinder os i en organisation, der er i frit fald og fuldstændig opløsning, siger han og høster store klapsalver fra salen med sin konstatering af, at man ikke skal dømme Alternativet ude.

- Nogle gange siger folk, vi er for meget. Jeg synes, de andre er for lidt, siger Uffe Elbæk.

Han forsikrer fra scenen, at han både har hørt de kritiske og de positive taler, der har været på talerstolen før ham i løbet af dagen.

- Vi har et valg at vinde. Og vi har et valg at træffe som organisation. Jeg tror, vi har en vigtig samtale med hinanden til gode. Om hvilket parti og organisation, vi ønsker at skabe sammen.

Fra scenen erkender Elbæk også, at det snarlige folketingsvalg nok ikke bliver den samme store succes som folketingsvalget i 2015, hvor partiet mod forventning stormede ind i Folketinget med ni mandater.

- Det bliver en svær 2’er. Vi er ikke længere den nye dreng eller pige i klassen.

Se et sammenklip af landsmødet i videoen herunder:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk