Elbæks vision: Naturen skal have rettigheder i det næste Danmark

På Alternativets landsmøde taler den politiske leder om en grønnere fremtid.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, har på sit partis landsmøde netop holdt en tale om fremtidens Danmark, der ifølge ham skal være langt grønnere. (Foto: Rasmus Lindegård Hansen)

- Danmark har brug for hjertemassage.

Budskabet lyder fra talerstolen i den grønklædte, rustikke hal i Odense Havn, hvor Alternativet denne weekend holder landsmøde for 400 medlemmer.

Ordene kommer fra stifter og politisk leder Uffe Elbæk, der med hjælp fra en række tegninger har skrevet sin tale til medlemmerne. Om hvad Alternativet vil. Ikke på kort sigt, men på den lange bane.

Elbæks tale er forankret i det grønne, der ses i partifarven, i hallen og på det grønne banner, der hænger midt i salen med ordene: ”Stop oliejagten i Nordsøen. Grøn, grønnere, Alternativet”.

- For mig er det her en ny danmarksfortælling om frihed og fællesskab. Det er en fortælling om, hvordan det bæredygtige Danmark skulle se ud, hvis det står til os, siger Uffe Elbæk.

To aktivister hængte dette banner op på Alternativets Landsmøde forud for Uffe Elbæks tale. (Foto: Nicolas Nielsen)

38 omdiskuterede ideer

Diskussionsoplægget er et visionsoplæg i avis-format med 38 ideer til, hvordan Danmark skal formes i fremtiden. Blandt ideerne er et opgør med ejendomsretten – et andet at give danskerne ret til ét års uddannelse hvert 10. år.

For Uffe Elbæk er det mest af alt et opgør med den snævre forståelse af begrebet frihed, lader han forstå.

- Frihed er adgang til naturen. Til at leve et meningsfuldt liv. Til at deltage i demokratiske aktiviteter og arrangementer. Frihed er så meget andet end frihed til forbrug og vækst, lyder det fra Uffe Elbæk.

Til store ovationer fra de fremmødte medlemmer.

- Naturen har rettigheder i det næste Danmark.

Et turbulent år

Alternativets landsmøde kommer ellers efter et år, hvor de alternative politikere er gået fra den ene møgsag til den anden. Opfordringer til at tage intime billeder, anklager om seksuelle overgreb og beskyldninger om en ”overdreven festkultur,” har givet ridser i lakken hos partiet.

Uffe Elbæk betoner også den del i sin tale. Her erkender han, at kommunalvalget blev imødegået med en vis nervøsitet, da flere af historierne så dagens lys umiddelbart før valget. Alligevel lykkedes det for partiet at få valgt 20 medlemmer rundt omkring i kommunerne, ligesom partiet fik sin første borgmesterpost. I første forsøg og ikke efter 20 år som Dansk Folkeparti, bliver det konstateret fra talerstolen.

En hilsen til det grønne Venstre

Elbæks parti har haft et grønt Å som logo siden fødslen. Venstres partilogo var indtil for nylig blåt – men er nu grønt. Et symbol på, at Venstre for kort tid siden lancerede et energi- og klimaudspil sammen med regeringen, ligesom den nye miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har talt om, at han først og fremmest er minister for miljøet.

Fra talerstolen i Odense sender Uffe Elbæk sin hilsen til regeringspartiet.

- Selv de mindste små skridt er vigtige, så vi skal bakke Venstre op nu. Er I med på det?

JA! – lyder svarråbet fra salen.

Alternativets landsmøde fortsætter frem til søndag eftermiddag.