Elbilister siger nej tak til at køre i busbanen: Det vil bare skabe dårlig stemning

Kørsel i nødsporet på motorvejene er en bedre ide, mener Elbilforeningen. Venstre har overvejet det, men siger nej.

Regeringen vil gøre det muligt at åbne busbanerne for elbiler, men elbilisternes forening er ikke vild med forslaget. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Regeringen vil åbne for, at såkaldte lav- og nulemissionsbiler kan få lov at køre i busbanerne rundt om i de danske byer. Det vil gøre det endnu mere attraktivt at vælge en eksempelvis en elbil, lyder det i regeringens klimaudspil.

Men det er en dårlig ide, mener elbilisterne selv.

Biler i busbanerne vil bare skabe kø og føre til irriterede buspassagerer og chauffører, lyder vurderingen i Elbilforeningen FDEL, der repræsenterer elbilister i Danmark og har omkring 650 medlemmer.

- Det kan skabe en rigtig dårlig stemning omkring elbiler, hvis man får den fordel, siger Elbilforeningens pressetalsmand, Martin Messer Thomsen.

Han peger på, at inspirationen til at lade grønne biler køre i busbanen er hentet fra Norge, men der er busbanerne primært placeret på indfaldsveje til de større norske byer, hvor busbanerne i Danmark i højere grad er placeret inde i midt i storbyerne.

- Så i Danmark vil der nok være tendens til at skabe kø i busbanerne, fordi de kun ligger inde i byerne. Derfor er vi ikke helt vilde med løsningen, fordi den ikke umiddelbart kan kopieres til Danmark, siger Martin Messer Thomsen.

Åbn nødsporet

Herhjemme stopper busserne som oftest også i selve busbanen, når der er et stoppested. I Norge kører den ind til siden, så man kan overhale i busbanen.

Derfor frygter Elbilforeningen, at elbilister ville blive fristet til at køre ud i den almindelige vejbane for at foretage overhalinger af busserne, hvilket kan skabe ”en frygtelig zigzagkørsel”.

Regeringen bør derfor ændre på sit forslag om grønne biler i busbaner, så de i stedet får lov at køre i særlige baner langs motorvejsstrækningerne ind mod de større byer, mener Elbilforeningen.

- Den ideelle løsning er, at elbilerne får deres eget spor langs indfaldsvejene og indfaldsmotorvejene. I København kunne det eksempelvis være langs Hillerød-, Helsingør- og Køge Bugt-motorvejene. De kunne eventuelt køre i nødsporet, som man eksperimenterer med på Hillerødmotorvejen, siger Martin Messer Thomsen.

Movia: Busser er mere miljøvenlige

Hos landets største trafikselskab, Movia, er man heller ikke voldsomt begejstret over udsigten til at skulle dele busbaner med elbiler i fremtiden.

Det vil øge trængslen i byerne markant, vurderer plandirektør Per Gellert.

- Man skal passe på, at man ikke kommer til at prioritere én miljøvenlig på bekostning af én, som måske er endnu mere miljøvenlig, og som også afhjælper trængsel, siger Per Gellert.

- Tre elbiler optager den samme plads som én bus, og i en bus kan der altså sidde op til 80 personer. Det vil der formentlig ikke gøre i en elbil. På den måde afhjælper busser trængsel og fremmer fremkommeligheden i byerne. Det gør det alt andet lige også mere miljøvenligt, at der sidder mere end en person i et køretøj, siger han.

Venstre: For usikkert med elbiler i nødspor

Ifølge Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, skal forslaget om give kommunerne mulighed for at tillade elbiler at køre i busbaner ses som et ud af flere forslag, der skal gøre det ”mere lækkert” at vælge en grøn bil.

Thomas Danielsen understreger, at selvom inspirationen til forslaget er hentet i Norge, så kopierer regeringen ikke den norske model én til én.

- Vi siger derimod, at det er op til den enkelte kommune at tage nogle initiativer, der kan gøre det attraktivt at køre med sin grønne bil i busbanen, siger Thomas Danielsen.

- Det kan man gøre på flere forskellige måder i de enkelte kommuner. Man kan dels bare sige, at det er tilladt over det hele, men det skal man naturligvis ikke. Man skal tage forholdene i betragtning, hvorfor man eventuelt kunne tegne elbillogoer på asfalten i de busbaner, hvor man også tillader elbiler, siger han.

Elbilforeningens ønske om i stedet at lade elbiler køre i nødsporene på indfaldsvejene til de større byer har også været på tegnebrættet i regeringen, men det er blevet droppet i det endelige klimaudspil, forklarer Thomas Danielsen:

- Det er ikke en tanke, der er fjern for Venstre, men af sikkerhedsmæssige årsager har vi brug for at få den mulighed belyst yderligere.

- De sikkerhedsmæssige udfordringer, der kan være ved at tillade elbiler i nødsporet, er i forbindelse med ulykker, hvor der kan opstå nogle farlige situationer. Så den del ønsker vi at få belyst yderligere, inden vi eventuelt vil tage det i brug som et virkemiddel, siger Thomas Danielsen.