Elbilsbranche ånder lettet op med udsigten til to år uden afgifter

Selvom det akutte problem er løst, mangler der stadig en holdbar løsning, siger branchechef.

Både Dansk Elbilalliance og FDM glæder sig over, at der kommer ro omkring afgifterne på elbiler - om ikke andet i de næste to år, og det er en start, lyder det. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Panikken er afblæst blandt elbil-folket.

Der tegner sig nemlig bred politisk opbakning til at udskyde den planlagte indfasning af registreringsafgift på de mere miljøvenlige køretøjer. Dermed kommer afgifterne ikke til at stige fra nytår, og det glæder branchechef i Dansk Elbil Alliance Lærke Flader.

- De initiativer, vi hører, bliver lagt frem, vil holde hånden under et stigende salg af elbiler, og det er meget, meget vigtigt, siger hun.

Hun er lettet over, at alle Folketingets partier vil stemme for et nyt lovforslag fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), selvom forhandlingerne om en større elbil-aftale endte i et sammenbrud.

- Lige nu og her har vi fået løst et helt akut problem, siger Lærke Flader.

Også FDM glæder sig over, at der trods alt er enighed om at fastfryse forholdene, som de er.

- Ros til at man endnu en gang får forlænget verden med brædder, men også en opfordring til, at man på den anden side af et valg for arbejdet videre med en varig løsning og større ambitioner, lyder det fra afdelingschef Torben Lund Kudsk.

Så langt så godt

Med lovforslaget fra Karsten Lauritzen bliver el- og hybridbiler til en pris under 400.000 fortsat fritaget for afgift. Det ventes også at indeholde både et højere fradrag, der skal gøre elbilerne mere attraktive, samt en ordning for grønne firmabiler.

Det er gode toner i Lærke Fladers ører.

- Vi har set en kraftig stigning i interessen for elbiler, og at der nu kommer ro om afgifterne, er godt for elbilsalget.

Hun ser samtidig god fornuft i at rette initiativet mod biler, der ikke koster mere end 400.000, fordi det er netop den type af biler, der bliver flere og flere af på markedet. Men netop med tanke på fremtiden, håber hun, at opbakningen til skatteministerens lovforslag er tilløb til noget mere vidtrækkende.

- Det er klart, at der kommer til at ske rigtig meget på det her område i de kommende år, og derfor ville en langsigtet aftale med en bred politisk opbakning da have været ideelt, siger Lærke Flader.

Vi skal op i en anden liga

Hverken Torben Lund Kudsk eller Lærke Flader er blind for, at politikerne i disse tider også er optagede af andre ting end forholdene for den danske elbil-branche.

- Vi må bare erkende, at vi befinder os i et valgår, konstaterer Lærke Flader og understreger samtidig, at der på den anden side af et valg er behov for politiske løsninger i en helt anden liga.

- Vi har brug for en langsigtet strategi. Det er klart, at der skal lægges en plan for, hvad vi gør, når vi kommer forbi de her to år.

Og så skal der radikale forandringer til, lyder det fra Torben Lund Kudsk.

- Der er behov for at kigge på bilafgifterne på en helt anden måde. Vi skal væk fra den værdibaserede model, vi har i dag, over til en mere teknisk model, så vi kan byde de her biler velkommen i stedet for at holde dem ude med en afgiftsmur, siger han.

Facebook
Twitter