Elektronisk smøg kan være sundhedsfarlig

Den elektroniske cigaret er undtaget fra forslaget til en ny skærpet rygelov, men den kan også være sundhedsfarlig, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Hvis den nye stramme rygelov bliver vedtaget, vil det være helt tydeligt, at når rygning er forbudt, så gælder det både rygning af cigaretter, piber, cigarer, vandpiber, cerutter og urtecigaretter.

Loven gælder ikke E-cigaretter

Men hvis man læser det, der står med småt, gælder rygeloven ikke for elektroniske cigaretter, der afgiver damp.

En E-cigaret er et metalrør, der kan fyldes med nikotinvæske eller smagsstoffer som jordbær eller vanilje, som opvarmes elektronisk, så man kan indtage dem som damp.

Tilsætningsstoffer gør dampen synlig, så det ligner røg, og cigaretten har en elektronisk glød, der lyser, når man ryger på den.

Blæs rygeloven en røgring

På en af e-cigaretternes hjemmesider lyder sloganet:

"Du kan ryge, hvor du vil. Der er ingen passiv røg, så blæs rygeloven en røgring"

Men Kræftens Bekæmpelse finder det ikke dokumenteret, at røgen eller dampen skulle være uskadelig. Projektchef Inge Haunstrup Clemmensen siger:

- Det er forskelligt, hvilken væske du køber og kommer på, men den væske indeholder forskellige giftstoffer.

WHO advarer mod E-cigaretter

Verdenssundhedsorganisationen WHO har specifikt advaret imod, at e-cigaretter bliver undtaget fra rygelovgivning og Inge Haunstrup Clemmensen er meget forundret over, at det nu er ved at ske.

- Det kan da komme meget bag på mig, at embedsmandsværket kan skrive sådan noget uden at have undersøgt, hvad alle de internationale anbefalinger er. Det er meget vigtigt at undgå at skrive E-cigaretten ind som en undtagelse. Det er i allerhøjeste grad vigtigt, at den skal behandles som al anden rygning, siger hun.

Minister holder fast

Sundhedsminister Astrid Kragh holder trods kritikken fast i lovforslagets tekst.

- Der er ingen dokumentation for at E-cigaretten er sundhedsskadelig. Selv ikke WHO kan fremlægge evidens for at det er tilfældet og så længe vi ikke har nogle klare beviser, så meer jeg ikke, at vi skal lovgive, siger sundhedsministeren.

Efter planen skal lovforslaget vedtages 13. juni.