Elever banker S-forslag ned: Nej tak til bonus på 50.000 kr.

S vil give 50.000 kroner til alle, der gennemfører en såkaldt fordelsuddannelse. Det er helt misforstået, mener eleverne.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil give 50.000 kroner i kontant belønning til alle, der gennemfører en erhvervsuddannelse på et område, hvor der mangler arbejdskraft. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har et særligt tilbud til landets unge på arbejdernes internationale kampdag: Gennemfør en af de erhvervsuddannelser, hvor der er særligt stort behov for arbejdskraft, og få 50.000 kroner i kontant belønning.

Nej tak, lyder reaktionen fra Helene Glundholt, der er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

Bonussen vil måske nok få nogle unge til at bide på, men det vil langt fra løse problemet med manglen på faglærte.

- Folk kommer til at vælge det på grund af pengeposen, og ikke på grund af faget, siger Helene Glundholt, der selv er udlært grafiker teknisk.

- Konsekvensen er jo, at de unge ikke kommer til at arbejde med det bagefter. De kommer ikke til at føle, at de har valgt uddannelse med hjertet, og så kommer de bare til at vælge en ny uddannelse, fordi de gør det på grund af pengene, siger hun og kalder S-forslaget for både forfærdeligt, opsigtsvækkende og uholdbart.

Socialdemokratiet vil konkret give bonus til alle, der gennemfører en såkaldt fordelsuddannelse. Det er en uddannelse inden for et fag, hvor arbejdsgiverne forventer et særligt stort behov for arbejdskraft. I år spænder listen over vidt forskellige uddannelser som brolægger, bager, glarmester, kranfører, skibsmontør, tagdækker og tjener.

Danmark kommer til at mangle faglærte

Flere prognoser peger på, at Danmark om ganske få år vil komme til at mangle mange faglærte. I 2025 vil vi mangle 70.000 personer med en erhvervsuddannelse, viste en prognose fra Danske Regioner i sommer.

- Målet er jo, at unge mennesker skal vælge en uddannelse, som de brænder for, og som de også kan se sig selv i om måske 30 eller 40 år.

- Vi synes, at unge mennesker skal vælge uddannelse ud fra, hvad de gerne vil lave – og hvad de brænder for – og ikke ud fra, at de får en bonus på 50.000 kroner, siger Hele Glundholt.

Socialdemokratiet vil finansiere forslaget ved at tage 600 millioner fra det økonomiske råderum. Men de penge er bedre brugt på anden vis, mener Helene Glundholt:

- Vi kan se, at der i forvejen er meget få mennesker, der vælger at tage en erhvervsuddannelse. Og det kan måske skyldes, at vores uddannelsessystem er bygget forkert op. Man skulle måske i stedet bruge pengene på at investere i vores uddannelser, siger hun.

I 2014 indgik et bredt folketingsflertal under den S-ledede regering en aftale om "bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser". Den opsatte som mål, at mindst 30 procent af eleverne i 2025 skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse.

I år har 19,4 procent af eleverne i 9. og 10. klasse søgt ind på en erhvervsuddannelse. Det er en stigning på knap et procentpoint i forhold til sidste år, hvor andelen var 18,5 procent, men stadig et stykke fra målet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter