Elevopdeling på gymnasium: Trane kræver redegørelse - Støjberg forstår rektor

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby slår fast, at gymnasier ikke må opdele eleverne efter etnicitet.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (th.) og integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (th.)

Gymnasier må ikke opdele elever på baggrund af hårfarve, hudfarve eller etnicitet.

Så klar er beskeden fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), efter det er kommet frem, at et gymnasium uden for Aarhus har valgt at opdele eleverne efter etnicitet.

- Det siger sig selv, at man ikke må opdele klasserne ud fra usaglige hensyn. Det være sig elevernes hårfarve, hudfarve eller etnicitet, siger Ellen Trane Nørby.

Hun har nu bedt rektoren på Langkaer Gymnasium, Yago Bundgaard, om en redegørelse.

- Det, rektor godt må, er at tage pædagogiske hensyn, og det er at sikre, at elevernes studieretningsønsker bliver imødekommet. Og det er også baggrunden for, at vi har bedt rektor om en redegørelse, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned i den her sag, siger Ellen Trane Nørby.

Ghettogymnasier er et problem

Opdelingen af elever er startet i år. Her har gymnasiet valgt at koncentrere mindretallet af etnisk danske 1.g-elever i tre klasser, der består af en blanding af etnisk danske elever og elever med anden etnisk herkomst end dansk.

Samtidig har gymnasiet valgt at oprette fire 1.g-klasser udelukkende med elever, der har anden etnisk herkomst end dansk.

Undervisningsministeren kalder det et problem, at der er opstået 'ghettogymnasier' rundt om i landet med en meget høj koncentration af elever med anden etnisk herkomst end dansk. Hun lægger op til politisk handling.

- Det grundlæggende problem i den her sag er, at vi har fået et ghettogymnasium. Ikke bare i Aarhus, men også andre steder i landet, og det kalder på, at forligskredsen er villig til politisk handling, så vi får lavet nogle nye fordelingsregler på vores gymnasier, som kan træde i kraft i næste skoleår, siger Ellen Trane Nørby.

Støjberg kan godt forstå rektoren

En noget anden melding kommer fra en af undervisningsministerens partifæller, integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V), der på Facebook udtrykker forståelse for Langkaer-gymnasierektorens beslutning.

- Jeg forstår godt den gymnasierektor, der sammensætter sine gymnasieklasser, så etnisk danske elever ikke kommer i mindretal. Det har ikke et hak med apartheid at gøre. Det er et spørgsmål om, at danske elever selvfølgelig skal gå i en klasse, hvor man kan have et helt almindeligt dansk ungdomsliv med alt, hvad det indebærer, skriver hun:

- Det er grundlæggende en falliterklæring for integrationen i Danmark, at der er folkeskoler og gymnasier, hvor koncentrationen af tosprogede elever er så høj. Det skal vi gøre noget ved, men indtil da forstår jeg godt rektorer og skoleledere, der gør, hvad de kan, for at deres elever får en helt almindelig dansk hverdag.

Facebook
Twitter